Φρεγάτες: Το μεγάλο όπλο των LCS και το μεγάλο μειονέκτημαΦρεγάτες: Το μεγάλο όπλο των LCS και το μεγάλο μειονέκτημα που ψάχνει να βρει λύση το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

Σημαντικό ρόλο στη νέα σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού θα παίξουν οι ΗΠΑ, μετά την συμφωνία για την παραχώρηση 4 ελαφρών φρεγατών (σ.σ. παράκτια περιπολικά τα ονομάζουν οι ΗΠΑ) στην Ελλάδα και την συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation με στόχο τον σχεδιασμό και την παραγωγή επτά πλατφορμών.

Οι ναύαρχοι έχουν πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων των LCS καθώς τα πλοία είχαν μελετηθεί όταν προτάθηκαν στην Αθήνα ως νέες φρεγάτες του ελληνικού Π.Ν..

Η απόκτηση των LCS δεν προχώρησε τότε, καθώς προτιμήθηκαν οι τρεις γαλλικές Belharra.

Bέβαια από τότε άλλαξαν… πολλά. Η ένταση με την Τουρκία υποχώρησε (σ.σ. τουλάχιστον στο πεδίο), η ΗΠΑ πήραν πιο ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ελλάδας και οι Αμερικανοί διόρθωσαν (σ.σ. αυτό υποστηρίζει η Lockheed Martin) τα πολλά προβλήματα των συστημάτων πρόωσης.

Φρεγάτες: Το μεγάλο όπλο των LCS και το μεγάλο μειονέκτημα
Τα προβλήματα της συγκεκριμένης κλάσης που ανάγκασαν τους Αμερικάνους να τα αποσύρουν είναι από τα μεγαλύτερα μειονέκτημα των πλοίων αυτών. Μπορεί η χρήση τους για την Ελλάδα να περιοριστεί στο Αιγαίο όμως επικοινωνιακά τα πλοία αυτά είναι «προβληματικά» και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πείσουν για το αντίθετο.

Το υψηλό κόστος συντήρησης των LCS είναι επίσης ένα πρόβλημα που θα κληθεί να επιλύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα των LCS είναι οι έλλειψη δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Όμως οι LCS παρά τα όσα ακούγονται γι αυτές προσφέρουν και… λύσεις.

Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τις LCS μπορούν να βοηθήσουν τα δύο ελικόπτερα MH-60R Romeo που δύναται να φέρει το κάθε πλοίο ενώ υπάρχει και δυνατότητα απόκτησης συρόμενου σόναρ.

Εκεί που οι LCS υπερτερούν όλων των τωρινών πλοίων του ελληνικού Στόλου είναι στο ραντάρ.

Το TRS-3D παρέχει αξιόπιστα δεδομένα στόχων, τρισδιάστατη επιτήρηση, με γρήγορη ειδοποίηση στόχου, επίβλεψη επιφάνειας υψηλής ανάλυσης και δυνατότητα ανίχνευσης μικρών στόχων Διαθέτει επίσης την υψηλή ακρίβεια παρακολούθησης και είναι ικανό για πλήρως αυτόματη ανίχνευση και ταξινόμηση διαφόρων τύπων στόχων.

Στον οπλισμό τους η LCS το πιθανότερο είναι να αξιοποιήσουν τα όπλα των υπό απόσυρση ελληνικών φρεγατών S, δηλαδή τους Harpoon ενώ μπορούν να φέρουν και RIM-116.

Στα υπέρ των LCS και το πυροβόλο Mk110 57 χιλ. με την υψηλή ταχυβολία που διαθέτει. Ο συνδυασμός του ραντάρ των LCS και του πυροβόλου του πλοίου μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.