Ξένο ΜΜΕ: Η Ελλάδα ετοιμάζει μια πανίσχυρη αερομεταφερόμενη δύναμη για τα νησιά με 35 ελικόπτερα Black HawkΤα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο θα έχουν έναν φύλακα άγγελο σε κάθε εχθρικό επιθετικό σενάριο

Δεν παίζει κανένας με την άμυνα της χώρας, ασχέτως των κομματικών προτιμήσεων, την στιγμή που μόλις ετοιμάστηκε η προμήθεια αεροσκαφών F-16V, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε το 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης.

Η εθνική άμυνα είναι κεφάλαιο ανεκτίμητο, και οι Τούρκοι δεν χωρατεύουν, αφού ετοιμάζονται για νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, ανάλογα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο λόγος είναι ότι θέλουν να φτιάξουν το δικό τους “ καπετανάτο” στην περιοχή ότι και δηλώνουν εγχώριοι και ξένοι ειδικοί. 

Η χώρα μας θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα Black Hawk
Στο πλαίσιο αυτό ξένο ΜΜΕ αναφέρει ότι χώρα μας θα αποκτήσει ελικόπτερα Black Hawk, σκοπεύοντας να επωφεληθεί από την θετική στάση της Ουάσιγκτον.

“Έλληνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν σχέδια για την ενίσχυση της αερομεταφερόμενης δύναμη μέσω της απόκτησης  ελικοπτέρων. Αυτές οι πηγές ανέφεραν την πιθανή συμφωνία που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 ελικόπτερα Black Hawk ως μέρος της στρατιωτικής ενίσχυσης της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, λένε οι ίδιες πηγές, με σημαντικές συζητήσεις ήδη σε εξέλιξη μεταξύ της αμερικανικής πρωτεύουσας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εκτιμώμενη αξία αυτής της εξαγοράς θα μπορούσε να είναι περίπου 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.
Η Πολεμική Αεροπορία και οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού θέλουν ελικόπτερα UH-60M Blackhawk’, αναφέρει το άρθρο.

Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε ανοικτές πηγές, είναι σαφές ότι ο κατάλογος στρατιωτικής αεροπορίας της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει ελικόπτερα της κλάσης Black Hawk.

Η χώρα μας διαθέτει ελικόπτερα Bell 205 και Bell 212, μαζί με τα CSAR Eurocopter AS332s για έρευνα και διάσωση.

Ποιο είναι το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk
Το ελικόπτερο Sikorsky UH-60 Black Hawk τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turboshaft General Electric T700, ο καθένας από τους οποίους παράγει έως και 1.890 ίππους.

Το ελικόπτερο έχει ταχύτητα πλεύσης 149 κόμβων [172 mph] και μέγιστη ταχύτητα 183 κόμβων [211 mph]. Έχει ανώτατο όριο πτήσης 19.000 ποδών.

Η επιχειρησιακή εμβέλεια του Black Hawk είναι περίπου 368 μίλια [592 χιλιόμετρα] χωρίς καμία εξωτερική δεξαμενή.
Ωστόσο, με τη χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου, η αυτονομία μπορεί να επεκταθεί στα 2.220 χιλιόμετρα.

Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για αποστολές μεταφοράς ειδικών δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, και αυτό ακριβώς χρειάζεται σε περίπτωση πιθανών εχθροπραξιών στα νησιά μας.

Το Black Hawk δεν είναι απλώς ένα ελικόπτερο μεταφοράς, αλλά είναι  επίσης σχεδιασμένο και για μάχη. Είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία οπλισμού όπως πολυβόλα των 7,62 χλστ. και πυροβόλο των 30 mm, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί ακόμη και με κατευθυνόμενους πυραύλους κατά των αρμάτων.

Ο συγκεκριμένος οπλισμός ποικίλλει ανάλογα με την αποστολή και τη συγκεκριμένη παραλλαγή του Black Hawk.
Μια ισχυρή δύναμη μεταφοράς ικανού αριθμού καταδρομέων μπορεί να μεταφερθεί άμεσα σε οποιαδήποτε σημείο του Αιγαίο, να και εφόσον αυτό απαιτηθεί, λύνοντας πολλά προβλήματα σε περίοδο κρίσης.

Η απόσταση από την ηπειρωτική χώρα μέχρι τα νησιά μας είναι μεγάλη, και κάτω υπό την “ομπρέλα” της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μια επιχείρηση μεταφοράς δυνάμεως ταχείας επέμβασης στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ιδανική.