Τουρκικός Στρατός: Εκδιώχθηκαν οι υπολοχαγοί που υπερασπίστηκαν τον Ατατούρκ!Εκδόθηκε απόφαση μετά την έρευνα που διενεργήθηκε για την συμπλοκή που ξέσπασε μεταξύ των υπολοχαγών που δεν φορούσαν φωτογραφία του Ατατούρκ στο κολάρο τους και των υπολοχαγών που αντέδρασαν σε αυτούς κατά την τελετή της 10ης Νοεμβρίου στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από στρατιωτικές πηγές, απολύθηκαν 7 ανθυπολοχαγοί για τους οποίους διενεργήκε έρευνα. Έτσι, εκδιώχθηκαν και οι ανθυπολοχαγοί που υπερασπίστηκαν τον Ατατούρκ.

Η απόλυση των υπολοχαγών που ζητήθηκαν να απολυθούν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συζητήθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο συνεδρίασε στις 18 Ιανουαρίου.

Η απόλυση επτά ανθυπολοχαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, και οι επτά ανθυπολοχαγοί που παραπέμφθηκαν σε πειθαρχία απολύθηκαν. Από την άλλη, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Διοίκησης των Δυνάμεων της ξηράς επέκτεινε τη διοικητική έρευνα που διενήργησε στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα.

Εφόσον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκρίνει την απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, θα οριστικοποιηθεί η απόλυση επτά από τους ανθυπολοχαγούς και η έρευνα θα επεκταθεί με ανάγνωση των μηνυμάτων μεταξύ τους.

Το περιστατικό

Κατά τη διάρκεια της τελετής της 10ης Νοεμβρίου, άρχισε συμπλοκή μεταξύ του υπολοχαγού που δεν φορούσε φωτογραφία του Ατατούρκ στο πέτο του και του υπολοχαγού που αντέδρασε σε αυτό.

Η συζήτηση μεταξύ των υπολοχαγών συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες. Στις 13 Νοεμβρίου, κάποιοι ανθυπολοχαγοί θυροκόλλησαν μια αφίσα του Ατατούρκ στο θάλαμο με αριθμό 405, όπου έμειναν υπολοχαγοί που δεν έφεραν στο πέτο τους  τη φωτογραφία του Ατατούρκ.

Έγινε συμπλοκή μεταξύ των υπολοχαγών που αντέδρασαν στην αφίσα του Ατατούρκ και των ανθυπολοχαγών που κρέμασαν την αφίσα. Μετά τον αγώνα, στις 10 Νοεμβρίου, ο Υπολοχαγός Πεζικού Α.Α., ο οποίος δεν φορούσε αφίσα Ατατούρκ στο κολάρο του, πήγε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Τούζλα και ζήτησε να λάβει βεβαίωση για την επίθεση που του έγινε. Όταν δόθηκε σχετική βεβαίωση, αυτή δεν ανέφερε για σημάδια επίθεσης που του έγινε. Πήγε, τότε, στο αστυνομικό τμήμα της Τούζλα και υπέβαλε καταγγελία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων ξεκίνησε διοικητική έρευνα. Με την έκθεση που συνέταξε το Πειθαρχικό Εξεταστικό Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου, ζητήθηκε η απόλυση τεσσάρων ανθυπολοχαγών που αντέδρασαν σε όσους δεν φορούσαν φωτογραφία του Ατατούρκ στους γιακάδες τους. Το Πειθαρχικό Εξεταστικό Συμβούλιο ζήτησε και την αποβολή των τριών ανθυπολοχαγών που διαμένουν στον θάλαμο με αριθμό 405.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε το 10Haber, ο συνταγματάρχης, ο διοικητής του συντάγματος που ήταν υπεύθυνος για τους υπολοχαγούς και ο ανθυπολοχαγός, ο διοικητής του λόχου, τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα μετά το συμβάν.