ΠΟΜΑΣ: Ιδρύθηκε νέο σωματείο αποστράτων στρατιωτικών-Για ποια προβλήματα θα αγωνιστούνΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα καθημερινά προβλήματα που βασανίζουν εμάς και τις οικογένειές μας και η πείρα ότι χωρίς αγώνα και διεκδίκηση τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί, μας οδήγησαν στην απόφαση ίδρυσης (για αρχή) πρωτοβάθμιων ενώσεων αποστράτων στρατιωτικών και μελών των οικογενειών τους:

στην Αττική (Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής – ΕΝ.Α.Σ.Π.Α.), 

στα Χανιά (Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΕΝ.Α.Σ.Π.Ε.Χ.) και 

στην Δυτική Ελλάδα (Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – ΕΝ.Α.Σ.ΠΕ.Δ.Ε.). 

Στη συνέχεια ιδρύσαμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) για βελτιστοποίηση του μεταξύ μας συντονισμού και άνοιγμα του δρόμου για ένταξη σε αυτήν και ενιαία δράση επιπλέον φορέων με αγωνιστικό διεκδικητικό πνεύμα. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Σήμερα, μετά το πρώτο συνέδριο αντιπροσώπων και την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καταθέτουμε τις πρώτες σκέψεις μας, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας, καλώντας σας σε πανστρατιά, αντίστασης, οργάνωσης, διεκδίκησης και αγώνα για την επίλυσή τους.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Μας ζητούν να υποταχθούμε και να προσαρμοσθούμε στα ελάχιστα. Οι οικογένειές μας υποφέρουν από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς. 

Συντάξεις και μισθοί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλέον τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς μας. Η ακρίβεια στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης μας αναγκάζει ακόμα και να διαλέγουμε τι και πότε θα φάμε. Νοσοκομεία και λοιπές δομές υγείας απαξιώνονται, αφού στοχευμένα υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται, ώστε να οδηγηθούν στην κατάρρευση και κατά συνέπεια στα χέρια ιδιωτών. Έγινε νόμος του κράτους ο τιμοκατάλογος στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων! Έτσι όλοι εμείς αναγκαζόμαστε να βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η ενέργεια από κοινωνικό αγαθό γίνεται προϊόν κερδοφορίας ενεργειακών ομίλων, ενώ για όλους εμάς, το πορτοφόλι μας αδειάζει μπας και δούμε λίγο φως. Σε λίγο θα πούμε το νερό νεράκι, αφού η εμπορευματοποίησή του ήδη βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης. Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων θέρμανσης μας αναγκάζει να ελαχιστοποιούμε, έως και να μηδενίζουμε, τις ώρες θέρμανσης των σπιτιών μας. 

Οι κυβερνήσεις έχουν πετσοκόψει και το εισόδημα των συναδέλφων εν ενεργεία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Συνάδελφοί μας εν ενεργεία, του Πολεμικού Ναυτικού, τα παιδιά μας δηλαδή, σπρώχνονται στο στόμα το λύκου. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τα στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά, αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται και γενικεύεται, και για να χρυσώσει το χάπι δίνει ως «επίδομα κηδείας» 1.500,00 ευρώ σε κάθε οικογένεια. Τόσο κοστίζει, για την κυβέρνηση, η ζωή ενός ανθρώπου που ορκίστηκε να διαφυλάττει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και μόνο. 

Ως απόστρατοι δεν μπορούμε να μένουμε μόνοι, απαθείς και αμέτοχοι απέναντι στα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί και συνεχίζουν να συντελούνται σε βάρος μας, σε βάρος του λαού μας. Η Ομοσπονδία μας και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις μέλη της θα είναι η φωνή όλων των αποστράτων, ώστε μαζί με τις δεκάδες άλλες φωνές συνταξιούχων και εργαζομένων να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας. Να παλέψουμε ενάντια σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, που αντί να υπηρετεί τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολλών, του λαού μας, υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, πλάι στον λαό, για:

Επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Άμεση έκδοση συντάξεων, με πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ και αποδέσμευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά.

Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της 13ης και 14ης σύνταξης. Καταβολή των αναδρομικών (11μηνο 2015-2016) σε όλες/όλους τις/τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Καταβολή σύνταξης χηρείας στο 70% της σύνταξης της/του αποθανούσης/όντος, χωρίς άλλη περικοπή.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) και του ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ). Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Κατάργηση της κράτησης υπέρ υγείας από όλες/όλους τις/τους συνταξιούχους και εργαζόμενους. Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας – πρόνοιας πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλες/όλους. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων υγείας (και των στρατιωτικών) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στις άλλες μονάδες υγείας (και των στρατιωτικών), με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών. Να μην συγχωνευτούν και να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο (και στρατιωτικό). 

Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες και αποδέσμευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και κάθε διαδικασίας πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας.

Αφορολόγητο όριο 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000,00 ευρώ για κάθε παιδί.

Κάλυψη με ευθύνη του κράτους του συνόλου των απωλειών από το 1950 ως σήμερα, των αποθεματικών όλων των μετοχικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των προηγούμενων ετών και το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων (PSΙ). Άμεση κυβερνητική μέριμνα απαιτείται ειδικά για το ΜΤΣ, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των απολαβών όλων των αποστράτων.

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να μην αποπλεύσει η Φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσο δύσκολα και μεγάλα είναι τα προβλήματά μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το πείσμα μας για τη λύση τους. Γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία που γεννά αυτά τα ίδια τα προβλήματα. Είναι οι πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας. Υπάρχουν λύσεις; Ναι υπάρχουν λύσεις. Όλες και όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα μας ώστε οι λύσεις αυτές να αναδειχθούν, να γίνουν εν τέλει πραγματικότητα. Η συμμετοχή όλων μας είναι αυτή που θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει, για ένα μέλλον που αρμόζει σε εμάς, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, μας καλεί να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, όπως ως εν ενεργεία στρατιωτικοί μάθαμε. 

Η Ομοσπονδία μας σάς καλεί να εγγραφείτε στις πρωτοβάθμιες ενώσεις – μέλη της, για να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης
6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

Ντίγκος Νικόλαος
6940471480