«Η Ελλάδα αναστέλλει τη συντήρηση όλων των όπλων σοβιετικής προέλευσης»Ο ελληνικός στρατός θα αναστείλει τη συντήρηση και τις επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη σοβιετική περίοδο, καθώς αναμένεται ότι τα συστήματα αυτά θα παραδοθούν σύντομα στην Ουκρανία, αναφέρει σερβικό δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές του.

Η είδηση ​​αυτή έρχεται μετά την έγκριση της Ουάσιγκτον για την αγορά αεροσκαφών F-35 από την Αθήνα.

 Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία εκείνους τους τύπους όπλων που θεωρούνται απαρχαιωμένοι και δεν είναι πλέον υποσχόμενοι για χρήση σε ενεργές μονάδες.

 Επιπλέον, υπάρχουν επίσης πολλά υποσχόμενα μέσα, αλλά η χρήση και η συντήρηση των οποίων τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω του γεγονότος ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία, όπου παράγονται αυτά τα όπλα, έχουν διακοπεί πλήρως λόγω κυρώσεων.

 Αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα για ποιους τύπους όπλων πρόκειται, παρατηρητές ασφαλείας εκεί παρατήρησαν ότι η απόφαση «συνέπεσε» με την απόφαση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εγκρίνει την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 multi.

 Η κυβέρνηση της Αθήνας αναμένεται να διαθέσει 8,6 δισ. δολάρια για την αγορά αυτή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε με επιστολή του στον Έλληνα υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθήσει ή να δωρίσει όπλα που δεν χρειάζεται η Ελλάδα για το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

 Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι από το εκτεταμένο ελληνικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να σταλεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει κάποια συστήματα, ειδικά στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας (PVO), τα οποία οι Ουκρανοί θα υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες.

Πρώτα από όλα, μιλάμε για τα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Tor και Osa, μετά τα μεγάλης εμβέλειας S-300 PMU1, αλλά και μερικά αντιαεροπορικά πυροβόλα ZSU-23-2. Πρόκειται για όπλα που ήταν γνωστά στους Ουκρανούς από παλιά και που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ενσωματωθούν στις εκεί μονάδες, φθαρμένα μετά τη διετή σύγκρουση με τη Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί περίπου 60 συστήματα Tor-M1 και Osa-AK/AKM, τα οποία προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία σε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ 1992 και 2005.

Η Ελλάδα είχε προηγουμένως παράσχει ενεργή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, έτσι στο τέλος του προηγούμενου έτους, παρέδωσε ένα τάγμα οχημάτων μάχης πεζικού BMP-1, από μονάδες από τα νησιά του Αιγαίου.

 Μιλάμε για σοβιετικά οχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, τα οποία η Ελλάδα αγόρασε μεταχειρισμένα από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Τα οχήματα αυτά παραδόθηκαν αφού η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει και μεταχειρισμένα οχήματα μάχης πεζικού Marder 1A3 στην Ελλάδα, ως ένα είδος αποζημίωσης, επειδή η Αθήνα δεν ήθελε να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της προς την Τουρκία.

 Μετά από αυτό, τα ΜΜΕ έγραψαν εκτενώς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας για την προμήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία με πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων συνολικής αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθέματά της στην Ουκρανία.

 Γράφτηκε ότι ήταν συνολικά 75.000 πύραυλοι που οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να γεμίσουν, έστω για λίγο, με τα εξαντλημένα αποθέματα της Ουκρανίας, που διεξάγει μια έντονη σύγκρουση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πυροβολικό.

Η Ελλάδα επρόκειτο να παραδώσει 50.000 βλήματα των 105 χιλιοστών, 20.000 βλήματα των 155 χιλιοστών και περίπου 5.000 βλήματα των 203 χιλιοστών, εκ των οποίων τα δύο τελευταία είναι ίσως τα πιο ελλιπή.

 Συγκεκριμένα, η Ουκρανία έχει δυνατότητες για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 122 και 152 χιλιοστών, αλλά η μετάβαση στα δυτικά διαμετρήματα απαιτεί την αγορά μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών οβίδας 155 χιλιοστών.

 Από την άλλη πλευρά, τα σοβιετικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S7 Pion, από τα οποία η Ουκρανία διέθετε περίπου 100 στην αρχή της σύγκρουσης, χρησιμοποιούν πυρομαχικά διαμετρήματος 203 χιλιοστών, για τα οποία δεν υπήρχε πολύ απόθεμα στις ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανοί απέσυραν τα πυροβόλα του διαμετρήματος αυτού από το 1994.

 Ο Ελληνικός Στρατός έχει ακόμη ένα σημαντικό απόθεμα πυρομαχικών αυτού του διαμετρήματος για τις δυνάμεις του αμερικανικού πυροβολικού που έχει διατηρήσει σε υπηρεσία.

Vojkan Kostić