Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ βόμβες και άλλα όπλα εν μέσω απειλής εισβολής στη Ράφα της Γάζας



Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και άλλα όπλα στο Ισραήλ που θα προσθέσουν στο στρατιωτικό του οπλοστάσιο, ενώ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία για εκεχειρία, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη παράδοση όπλων περιλαμβάνει περίπου χίλιες βόμβες MK-82 των 500 λιβρών (227 κιλά) και KMU-572 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs) που μετατρέπουν τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά σε βόμβες ακριβείας, ανέφερε η Wall Street Journal την Παρασκευή, επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αποστολή γίνεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται ότι αντιτίθενται στα σχέδια του Τελ Αβίβ για χερσαία εισβολή στη νότια Ράφα, όπου περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους πληθυσμούς του θύλακα είναι παγιδευμένοι.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια αξιολόγηση της προτεινόμενης μεταφοράς όπλων που συνέταξε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ζητήσει «ταχεία απόκτηση αυτών των αντικειμένων για την άμυνα του Ισραήλ έναντι συνεχιζόμενων και αναδυόμενων περιφερειακών απειλών».

«Δεν υπάρχουν ανησυχίες για ανθρώπινα δικαιώματα»…

Η αξιολόγηση απορρίπτει επίσης πιθανές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα , λέγοντας ότι «το Ισραήλ αναλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεωρήσει υπεύθυνες τις δυνάμεις ασφαλείας που παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματα».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι στιγμής έχει παρακάμψει δύο φορές το Κογκρέσο για να στείλει επειγόντως βόμβες και άλλα πυρομαχικά στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 28.000 Παλαιστίνιους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, και άφησε δεκάδες χιλιάδες άλλους τραυματίες ή αγνοούμενους.

Σύμφωνα με το WSJ, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 21.000 πυρομαχικά ακριβείας στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο. Αναφέρεται ότι τα εναπομείναντα όπλα είναι αρκετά για να συντηρηθούν 19 εβδομάδες βομβαρδισμού της Γάζας, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα θα συρρικνωθεί σε ημέρες εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίσης πλήρη επίθεση στον Λίβανο , όπου έχει εμπλακεί σε συνοριακές μάχες με τη Χεζμπολάχ.


The Hellenic Information Team