Στα κάγκελα οι Τούρκοι αφού παίρνει σάρκα και οστά η Φρεγάτα Constellation για το ΠΝ μέσω Γεραπετρίτη και Μπλίνκεν



Θα υπερέχουμε και στο Πολεμικό Ναυτικό εκτός την Πολεμική Αεροπορία των Τούρκων σε λίγα χρόνια επιφέροντας πραγματική ισορροπία στην περιοχή μας

ΟΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός ομόλογος του Α.Μπλίνκεν έβαλαν σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο της συμπαραγωγής φρεγατών κλάσης Constellation, με διαμόρφωση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και αυτό είναι σημαντική είδηση για την χώρα μας.

Στην σχετική ανακοίνωση στο Κοινό Ανακοινωθέν Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας (09.02.2024) αναφέρονται τα εξής
 
“Οι δύο χώρες  επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία  της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα.

Υπογράμμισαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35 και, στο πλαίσιο της EDA περί πλεονάζοντος υλικού, αεροσκάφη C-130H και μαχητικά πλοία τύπου LCS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν για πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και τη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένων πολυμερών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού”, αναφέρει η ίδια μεταξύ άλλων.

Τι σημαίνει αυτή η Φρεγάτα για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Πρόκειται για ένα πλοίο του μέλλοντος που ενσωματώνει ότι σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του ναυτικού πολέμου, αν και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιδιώξει να “φοράνε” και εκτοξευτήρες για πυραύλους Κρουζ.

Υπάρχει ήδη παρασκήνιο για πρόταση από τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου κλάσης Constellation.

Ο στόχος είναι το 2028 οι Constellatιon να αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και μέχρι το 2029 να έχουν παραδοθείτα πρώτα 10 από τα σύγχρoνα πολεμικά πλοία.

Η Αμερικανική φρεγάτα βασίζεται στα σχέδια των φρεγατών FREMM και κατασκευάζονται στα ναυπηγεία FINCAΝTIERY US και σε πλήρες φόρτο έχει εκτόπισμα 7400 τόνους, μήκος 152 μέτρα και πλάτος 19,8 μέτρα ενώ οι αισθητήρες και τα όπλα της είναι νέας τεχνολογίας και ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αμερικανική Αμυντική Βιομηχανία.

Η Constellation Διαθέτει 32 Κελιά VLS

Για να καταλάβετε γιατί τα 32 κελιά του κάθετου συστήματος εκτόξευσης θεωρούνται «λίγα» για την μελλοντική αμερικανική φρεγάτα πρέπει να παραθέσουμε τον αριθμό κελιών άλλων σημαντικών αμερικανικών πλοίων, όπως για παράδειγμα των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke που διαθέτουν 90 κελιά (σύστημα Mk 41), των αντιτορπιλικών κλάσης Zumwalt που διαθέτουν 80 κελιά (σύστημα Mk 57) και των καταδρομικών κλάσης Ticonderoga που διαθέτουν 122 κελιά (σύστημα Mk 41). 

Κάθε κελί της φρεγάτας Constellation θα περιέχει έναν πύραυλο επιφάνειας-αέρος SM-2 Block IIIC ή έως και 4 πυραύλους επιφάνειας-αέρος RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM). Μελλοντικά οι Αμερικανοί ίσως προσθέσουν και κάποιον τύπο ανθυποβρυχιακού όπλου στον οπλισμό κάθετης εκτόξευσης του πλοίου, ενώ αναμένονται οι προσθήκες πυραύλων Κρουζ τύπου Tomahawk και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς επιφάνειας-αέρος τύπου SM-6 από το δεύτερο πλοίο και μετά.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ακριβής έκδοση του συστήματος κάθετης εκτόξευσης Mk 41 που θα εγκατασταθεί στην κλάση Constellation. Πάντως εκτός από συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, κάθε φρεγάτα Constellation θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει 16 πυραύλους κρουζ τύπου RGM-184 Naval Strike Missile (NSM) κατά πλοίων και επίγειων στόχων, ενώ θα εξοπλιστούν επίσης με έναν εκτοξευτή τύπου RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) για άμυνα κοντινής απόστασης.

Με Φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ, ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν με πυραύλους EXOCET και με Επτά αμερικανικές Φρεγάτες  στην δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, θα κυριαρχούμε μέχρι το Σουέζ.