Το περιστατικό με τους Aster 30 σαν τους ελληνικούς που έκανε την Τουρκία να σκέφτεται πως υπάρχει πρόβλημα



Το περιστατικό με τους γαλλικούς Aster 30 σαν τους ελληνικούς που εκτόξευσαν οι Γάλλοι και έκαναν την Τουρκία να σκέφτεται πως… υπάρχει πρόβλημα.

«Ο πύραυλος Aster 30 και ο μικρός του αδερφός, ο Aster 15, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την MBDA, πάλευαν πάντα να κερδίσουν τους αμερικανικούς πυραύλους, όπως ο SM-2 και ο ESSM στη ναυτική έκδοση ή το Patriot για την έκδοση γης», αναφέρει το meta-defense.fr.

«Πολλοί αμφέβαλλαν, στην πραγματικότητα, για τις μαχητικές επιδόσεις του πυραύλου, ιδίως έναντι ταχέων και εξελισσόμενων στόχων ή κατά βαλλιστικών πυραύλων. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια είναι οι αμερικανική Patriot και ESSM και οι γερμανικοί Iris-T SLM που έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος στα ευρωπαϊκά αποκτήματα», σημειώνεται.

Το περιστατικό με τους Aster 30 σαν τους ελληνικούς που έκανε την Τουρκία να σκέφτεται πως υπάρχει πρόβλημα
Σύμφωνα με τους Γάλλους, «τα πράγματα θα μπορούσαν κάλλιστα να αλλάξουν τους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Πράγματι, όχι μόνο η οικογένεια Aster έδειξε, στην Ερυθρά Θάλασσα, τη μεγάλη της αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία έναντι των drones και των πυραύλων κρουζ των Χούτι, αλλά πρόσφατα κατάφερε να καταρρίψει τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα εναντίον της συνοδείας εμπορικών πλοίων που συνοδεύονταν από τους Γάλλους».

Το γαλλικό πλοίο χρειάστηκε μόνο τρεις πυραύλους για να καταστρέψει τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Χούτι, προωθώντας το Aster 30 σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία, αυτή των αντιβαλλιστικών πυραύλων των οποίων η αποτελεσματικότητα έχει δοκιμαστεί στη μάχη.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της 21ης ​​Μαρτίου, ενώ η γαλλική φρεγάτα Alsace συνόδευε εμπορικά πλοία κατά μήκος της ακτής της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, εντόπισε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που κατευθύνονταν προς αυτήν. Το πλοίο εκτόξευσε τρεις πυραύλους Aster 30, έναν ανά στόχο, για να τους αναχαιτίσει. Οι τρεις πύραυλοι έπληξαν τον στόχο καταστρέφοντας τις απειλές.

Θυμίζεται ότι τους Aster 30 έχουν και οι νέες ελληνικές φρεγάτες FDI και είναι σίγουρο πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει μείνει απαρατήρητο από τους Τούρκους.


ΠΗΓΗ