«Πόσες αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στην Τουρκία;»



Αυξάνεται ο κίνδυνος να μείνει η Τουρκία εκτός γεωπολιτικού παιχνιδιού καθώς ο αντιαμερικανισμός μετατρέπεται σε αντι-ΝΑΤΟ-ισμό, γράφει η Τουρκάλα αρθρογράφος Μπαρτσίν Γιινάντς.

Καθώς οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας έγιναν αντικείμενο διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν τις εναλλακτικές τους. 

Μετά την Ελλάδα, πλέον δραστηριοποιείται η Ρουμανία. 

Στη χώρα θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. 

Υπάρχει μια περίοδος μπροστά μας όπου αναμένονται συγκρουόμενοι, θερμοί πόλεμοι.

 Οι χώρες δεν αρκούνται πλέον ούτε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και συνάπτουν διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

 Φαίνεται ότι η Τουρκία μόλις ξύπνησε με αυτήν την κατάσταση. Ίσως η Ουάσιγκτον ανησυχεί μήπως μείνει στο κρύο μετά τον πρόσφατο ανοιξιάτικο καιρό.

Στην απλή ερώτηση του τίτλου απάντησε ο καθηγητής Μουσταφά Αϊντίν σε ένα πάνελ που παρακολούθησαν φοιτητές Διεθνών Σχέσεων την περασμένη εβδομάδα. Φυσικά, η ερώτηση απευθυνόταν στους φοιτητές. 

Για μία δημοσιογράφο σαν εμένα που παρακολουθεί τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις εδώ και χρόνια, αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσω με ταχύτητα τζετ. Πρέπει να ομολογήσω, δίστασα λίγο καθώς σκέφτηκα την απάντηση. 

Σωστή απάντηση; Καμία! 

Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Τουρκία. Υπάρχει βάση του ΝΑΤΟ!

Αυτό που ακόμη και εγώ δεν διστάζω είναι ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία, και οι Αμερικανοί μπορούν να τρέχουν σε αυτές τις βάσεις όπως θέλουν. 

Υπάρχει μια αντίληψη ότι, συγγνώμη, μπορούν να απογειώσουν και να προσγειώσουν τα αεροπλάνα όπως θέλουν. Ακόμη και μία δημοσιογράφος σαν εμένα που ασχολείται με τα θέματα αυτά μπορεί να επηρεαστεί από αυτή την αντίληψη.

Θυμηθείτε, στην αρχή του πολέμου στη Γάζα, διαδηλωτές συνέρρεαν στη βάση Ιντζιρλίκ και στη βάση ραντάρ Κιουρετζίκ στη Μαλάτια.

Είναι η Τουρκία πράγματι στο ΝΑΤΟ;

Ένας άλλος καθηγητής μας, μίλησε στο πάνελ που διοργάνωσε η Global Academy. Ο Σερχάτ Γκιουβέντς επεσήμανε ένα παράξενο, πώς η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια της 100χρονης δημοκρατίας της, εξακολουθεί να μην μπορεί να δει τον εαυτό της ως μέρος της Συμμαχίας.

 Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διοικητής των Ναυτικών μας Δυνάμεων είπε: «Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».

Είμαστε εμείς στο ΝΑΤΟ; Τίποτα που δεν εγκρίνει η Τουρκία δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ. 

Φυσικά, ο Διοικητής του Ναυτικού ήθελε να εκφράσει ότι δεν ήθελε να δει αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είπε ΝΑΤΟ γιατί δεν ήθελε να βάλει στο στόχαστρο από την αρχή τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ ίσον ΝΑΤΟ;

Στην Τουρκία υπάρχει η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ ισούται με τις ΗΠΑ. Ο αντιαμερικανισμός μετατρέπεται σε αντι-ΝΑΤΟ-ισμό. 

Ωστόσο, λογικοί άνθρωποι σε κρατικό επίπεδο γνωρίζουν τη σημασία των προστατευτικών τεθωρακισμένων του ΝΑΤΟ για την Τουρκία, ειδικά κατά της Ρωσίας. Αλλά ειδικά καθώς προσποιούμαστε ότι δεν το γνωρίζουμε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αποδυναμώνουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ. 

Σε αυτή την περίπτωση, άλλοι αρχίζουν να μιλάνε σαν να μην είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ. 

Η Ουγγαρία, ένα σχετικά νέο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει καν ακρογιαλιά, μπορεί να επιχειρήσει να δώσει διάλεξη στους Τούρκους λέγοντας «Είμαστε ΝΑΤΟ».

 Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν έμπειροι ειδικοί όπως ο Σερχάτ Χόντζα που δεν θα προσβληθούν και θα πουν, «Πόσα σώματα υψηλής ετοιμότητας συνεισφέρετε στη χερσαία ισχύ του ΝΑΤΟ; Σε πόσες ναυτικές δυνάμεις παρέχετε σε πλοία;»

«Βοηθάει» η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας 

Από την αρχή του ουκρανικού πολέμου, η Τουρκία πήρε τη σωστή απόφαση και εφάρμοσε τα σχετικά με τον πόλεμο άρθρα της Σύμβασης του Μοντρέ.

 Έκλεισε τα στενά στο ρωσικό ναυτικό. Μάλιστα, αν και τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα λιμάνια τους μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία δεν παραχώρησε αυτό το δικαίωμα.

 Με άλλα λόγια, χρησιμοποίησε ουσιαστικά το σχετικό άρθρο του Μοντρέ τεντώνοντάς το πολύ και υπερβαίνοντας την εξουσία που της παραχωρήθηκε. Ομοίως, αν και οι χώρες που δεν είναι παράκτιες έχουν επίσης το δικαίωμα να στέλνουν πολεμικά πλοία, η Τουρκία τις είπε: «Μην χρησιμοποιείτε αυτό το δικαίωμα». Έτσι, απέφυγε σοφά το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη Μαύρη Θάλασσα. 

“Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον αέρα”

Δεν υπάρχει συμφωνία που να δίνει στην Τουρκία εξουσία παρόμοια με τη Σύμβαση του Μοντρέ στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο  Σερχάτ Χόντζα. 

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο που μπορούν να παρακολουθηθούν από ανοιχτές πηγές. Συνδράμει και η Τουρκία.  Μάλιστα, γαλλικά αεροσκάφη τάνκερ ανεφοδιάζουν τουρκικά F16 στον αέρα.

Ενώ δηλαδή βγαίνει στις ΗΠΑ «κόκκινη σημαία» στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, οι Τούρκοι συμμετέχουν ευρέως σε αντιρωσικές ενέργειες στον αέρα για να μην μείνουμε εκτός παιχνιδιού.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο

Δεν το ξέρετε αυτό; Και πάλι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σερχάτ Χόντζα, τόσο οι  Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί δεν χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τον τουρκικό εναέριο χώρο εδώ και πολύ καιρό. 

Ο λόγος είναι απλός. Η χρήση του εναέριου χώρου απαιτεί άδεια. Μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προκαλεί πολύ πρόβλημα σχετικά με τις άδειες, ακόμα κι αν δεν δίνει λευκές επιταγές. 

Αλλά η Τουρκία θέλει κάτι σε αντάλλαγμα; Προσπαθούν να μην μπουν σε «εκείνη τη μπάλα» αναρωτιούνται αν μπορούν να διαπραγματευτούν. 

Έτσι, σύμφωνα με τα λόγια του Σολί Όζελ, φτάνουμε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μείωσε τη στρατηγική αξία των δικαιωμάτων της Τουρκίας. 

Κατασκευάζονται εναλλακτικές βάσεις

Αρκεί να πουν «κοίτα, θα κλείσω το Ιντζιρλίκ» (που είναι η αλήθεια, δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί). Έτσι σε κάποιο σημείο, οι σύμμαχοί σας αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις. Έτσι είστε; Βάζουν σε εφαρμογή το Σχέδιο Γ».

Επιλογή της ίδιας της Ελλάδας. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα γίνει αμερικανική βάση. 

Φωνάζουμε και ουρλιάζουμε. «Η Αμερική μας περιβάλλει».

Αυτή η κατάσταση να βλέπεις τον εαυτό σου σε έναν τεράστιο καθρέφτη δεν είναι καθόλου αστεία. Ειδικά όταν πρόκειται για διεθνείς σχέσεις.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν είναι η Τουρκία.  Είναι η Ρωσία. 

Η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα κατασκευαστεί στη Ρουμανία

Τώρα η Ρουμανία βρίσκεται σε δράση. Λήφθηκε απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-35 της αεροπορικής βάσης Mihail Kogalniceanu. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποτυπώνονται στον Τύπο, θα γίνει η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με επένδυση 2,5 δισ. δολαρίων. Θα είναι 17 τοις εκατό μεγαλύτερο από τη βάση Ramstein στη Γερμανία.

Εάν κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν αυτό στο κοινό ως ένα βήμα κατά της Τουρκίας, να ξέρετε ότι το κάνουν στην πραγματικότητα για να καλύψουν το γεγονός ότι η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξασθενεί.

Θα μείνει η Τουρκία στον πάγο; 

Ενώ η κυβέρνηση είναι χαρούμενη που μας έχουν εγγυηθεί τον εκσυγχρονισμό των F-16, οι ΗΠΑ δημιουργούν μια οχυρωμένη γραμμή με F-35 στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Καάν Κουτλού Ατάτς Χόντζα, ο οποίος μίλησε στο πάνελ, «Η περίοδος κρίσης-έντασης τελείωσε. Τώρα μπαίνουμε στη φάση της σύγκρουσης».

Έτσι δυστυχώς είναι η επερχόμενη περίοδος; Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η θέση μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί, όχι να αποδυναμωθεί. Οι χώρες της Ευρώπης δεν είναι πλέον ικανοποιημένες με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει ο Καάν Χόντζα, οι χώρες συνάπτουν διμερείς και τριμερείς αμυντικές συμφωνίες μεταξύ τους. 

Το κοινό στην Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση σχετικά με τους κινδύνους που μας διατρέχουν. Η ατζέντα μας περιορίζεται στους προεκλογικούς αγώνες.

Ίσως η κυβέρνηση μόλις ξύπνησε με αυτούς τους κινδύνους. 

Ή… Είναι ο πρόσφατος ανοιξιάτικος καιρός στην Ουάσιγκτον… Μήπως λόγω του φόβου να μείνουμε στον πάγο;

Barçın Yinanç- T24