Με έναν «ιδιοφυή τρόπο» η Τουρκία εξαπάτησε τους Αμερικανούς σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας…



Ένα άρθρο της συντάκτριας Ξένια Λογκίνοβα στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia» ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οπότε η Άγκυρα δέχθηκε να τηρήσει τις κυρώσεις αυτές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την ιστοσελίδα Russia Today, ο συγγραφέας ανέφερε στο άρθρο του ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να εφαρμόσουν «ένα σχέδιο για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις κυρώσεις» που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία.

Βάσει του σχεδίου, οι αρχές των ΗΠΑ θα ενημερώσουν πρώτα τους Τούρκους για πιθανές παραβιάσεις των αντιρωσικών περιοριστικών μέτρων από τουρκικές εταιρείες και, εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, θα τους βάλουν στη μαύρη λίστα.

Πριν από αυτό, η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε τουρκικές εταιρείες στη μαύρη λίστα χωρίς καμία προειδοποίηση, σημειώνει ο συντάκτης, που αυτό ενόχλησε την Άγκυρα.

Ο πολιτικός ερευνητής Φιοντόρ Λουκιάνοφ  σχολίασε αυτό, στο κανάλι του  στο Telegram που έχει τίτλο «Η Ρωσία στις παγκόσμιες υποθέσεις», σημειώνοντας:

«Οι Τούρκοι είναι αναμφισβήτητα ιδιοφυΐες. Συμφώνησαν ότι οι Αμερικανοί θα τους πουν τους τρόπους που ανακάλυψαν για να παρακάμψουν τις κυρώσεις, ώστε η ίδια η Άγκυρα να τους σταματήσει για…να επινοήσει ( νέες μεθόδους…), αν δεν είναι αυτό καλό!

Με τη σειρά του, ο Ραζίιλ Γκουζαΐροφ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή, που είναι καθηγητής στο Μετασοβιετικό Τμήμα του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης στις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, πιστεύει ότι η σημερινή διεθνής κατάσταση καθιστά την Άγκυρα σημαντικό στρατηγικό εταίρο για τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί, ιδιαίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νέλσον, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τους Τούρκους συναδέλφους τους για την ανάγκη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Είπε: «Αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται ως προσπάθεια της Άγκυρας να μειώσει την πίεση σε αυτήν. Ταυτόχρονα, η ίδια η διατύπωση της συμφωνίας είναι πιθανό να είναι επωφελής για τη Ρωσία. Ενώ η Ουάσιγκτον προηγουμένως επέβαλε άμεσες κυρώσεις , αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει πλέον διάλογο μεταξύ των “πλευρών”.

Σύμφωνα με τον Γκουζαΐροφ, η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να προστατεύσει τις εταιρείες της, ειδικά αφού η έρευνα θα γίνει από τους ίδιους τους …Τούρκους!

Turk Press