Οι Constellation δεν είναι φρεγάτες αλλά «μίνι» αντιτορπιλικά λένε οι Αμερικανοί-Ακόμη καλύτερα για το ελληνικό ΠΝ



Η σελίδα εξηγεί γιατί οι φρεγάτες Constellation είναι περισσότερο «μίνι αντιτορπιλικά» παρά φρεγάτες, πράγμα ανησυχεί τους Αμερικανούς αλλά τις καθιστά ιδανικές επιλογές για την Ελλάδα

Η διάσημη αμερικανική αμυντική σελίδα The National Interest, σε νέο της άρθρο εκφράζει τις αμφιβολίες της για το εάν οι μελλοντικές φρεγάτες κλάσης Constellation του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είναι τα κατάλληλα πολεμικά πλοία για το Πεντάγωνο.

Ο «Ελαφρύς» Οπλισμός που Ανησυχεί τους Ειδικούς
Όπως είναι γνωστό, τα πλοία που ενδιαφέρουν και το επιτελείο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα φέρουν ένα ραντάρ εναέριας παρακολούθησης τύπου EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), το σύστημα μάχης Baseline 10 (BL10) Aegis και ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk 41 με 32 κελιά. Το εκτόπισμα κάθε σκάφους θα φτάνει τους περίπου 7.300 τόνους, ενώ σήμερα παράγονται 4 μονάδες για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Μέχρι την δεκαετία του '2030 οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να έχουν αποκτήσει συνολικά 20 τέτοιες φρεγάτες.

Το εύρος ρόλων που μπορούν να αναλάβουν αυτά τα πλοία είναι μεγάλο, αφού εκτείνεται από αποστολές κατά εχθρικών πλοίων και υποβρυχίων και φτάνει μέχρι και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου. 

«Ωστόσο, το πολεμικό ναυτικό πρέπει να είναι προσεχτικό και να λάβει υπόψη του πως οι Constellation δεν μπορούν να τα κάνουν όλα τέλεια. Πρέπει να θυμηθούμε την αποτυχία των αντιτορπιλικών της κλάσης Zumwalt και των παράκτιων Littoral Combat Ship (LCS)» έγραψε χαρακτηριστικά το The National Interest.

Και η σελίδα συνεχίζει αναφέροντας πως οι Constellation «δεν είναι επί της ουσίας φρεγάτες, αλλά μίνι αντιτορπιλικά», άποψη η οποία έχει λογική βάση αφού οι Constellation επιδεικνύουν σημαντικά μεγαλύτερες διαστάσεις από άλλες ευρωπαϊκές φρεγάτες του 21ου αιώνα. Για να συγκρίνετε, οι φρεγάτες FDI που θα αποκτήσουμε από την Γαλλία έχουν εκτόπισμα 4.460 τόνων.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αμφισβητεί η σελίδα τις Constellation, διότι το ισχυρό αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θεωρείται πως έχει ανάγκη από κανονικά αντιτορπιλικά και όχι «μίνι» με 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης. 

«Αυτό [τα λίγα κελιά VLS] είναι πρόβλημα αν λάβουμε υπόψη πως η Constellation είναι κλάση φρεγατών κατευθυνόμενων πυραύλων» υπογράμμισε το άρθρο.

Για Αυτό Όμως Ταιριάζει στο Αιγαίο

Και εδώ συναντάμε ένα παράδοξο: ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί ανησυχούν για τον υπο-οπλισμό των Constellation είναι ο ίδιος ακριβώς λόγος που καθιστά αυτά τα πλοία ιδανικές επιλογές για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο επιχειρεί σε θάλασσες και όχι σε ωκεανούς (όπως το Πεντάγωνο) και κατ' επέκταση χρειάζεται ευέλικτα πλοία που φέρουν όμως βαρύ οπλισμό.

Σίγουρα θα ήταν πιο επικίνδυνες για εχθρικά στοιχεία αν έφεραν περισσότερα κελιά VLS (για αυτό και ανησυχούν οι Αμερικανοί), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν φονικά πολεμικά πλοία κατάλληλα για Μεσόγειο και ειδικά για Αιγαίο.