«Μάνες» με drones σε ελικόπτερα Black Hawk



Ο αμερικανικός Στρατός δοκιμάζει ένα σύστημα εκτόξευσης «μάνας» από ελικόπτερα Black Hawk, που θα φέρει μέσα της μικρότερα drones διαφόρων τύπων, τα οποία θα εξαπολύει εν συνεχεία εναντίον στόχων ή για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Μία εξέλιξη που ενδιαφέρει την Ελλάδα, η οποία προχωρά τη Δευτέρα στην έγκριση του προγράμματος των ελικοπτέρων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, θα εισαχθεί εκτός απροόπτου στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα προμήθειας συνολικά 35 ελικοπτέρων Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που ενέκρινε την πώληση των ελικοπτέρων στη χώρα μας, με την προθεσμία να λήγει στις 29 Μαρτίου, όμως λόγω της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης «πάγωσε» κάθε διαδικασία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αμέσως μετά την έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει δύο φορές το ΚΥΣΕΑ για την έγκριση της συμβασιοποίησης με το τμήμα προμηθειών αμυντικού υλικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ΓΔΑΕΕ να προχωρά στην τελική υπογραφή του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,1 δισ. ευρώ, μαζί με την υποστήριξη (Follow on Support) για 7 έτη.

Η διαδικασία έγκρισης συμπίπτει με τη διεξαγωγή δοκιμαστικών του αμερικανικού στρατού ενός συστήματος που ονομάζει air-launched effect, ή ALE, the Eaglet, που σημαίνει αετιδέας. Στην ουσία πρόκειται για την εκτόξευση ενός drone που έχει τον ρόλο «μάνας», από την οποία εκτοξεύονται εν συνεχεία άλλα μικρότερα drones που μπορούν να έχουν τον ρόλο καμικάζι ή συλλογής πληροφοριών, ή δημιουργίας άμυνας περιοχής ή ακόμη και τον ρόλο επιθετικού σμήνους σε επιχειρήσεις κορεσμού άμυνας.

«Επιτρέπει την εκτεταμένη εμβέλεια των αισθητήρων και την αυξημένη θνησιμότητα, ενώ παρέχει δυνατότητα επιβίωσης για επανδρωμένα αεροσκάφη» αναφέρει σε αμερικανικά μέσα στέλεχος που είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη του προγράμματος.

Ο αμερικανικός Στρατός επιδιώκει επιλογές τόσο για μεγάλες όσο και για μικρές ALE για να φέρει μια ποικιλία δυνατοτήτων στο πεδίο της μάχης, από τη στόχευση έως τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση έως την παροχή επικοινωνιακών συνδέσεων και συνδέσεων δεδομένων.

Επί της ουσίας, ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός μη επανδρωμένου σμήνους πολλαπλών ρόλων γύρω από το ελικόπτερο εκτόξευσης, που θα του εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου και ιδιαίτερα έναντι των προκλήσεων Μη Επανδρωμένων Οχημάτων.

Όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος του έτους προβλέπεται η δοκιμαστική εκτόξευση του πρωτότυπου συστήματος κι αν όλα εξελιχθούν βάσει προγραμματισμού, έως το 2027 θα έχει εισέλθει σε υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2027 αναμένεται η παραλαβή των πρώτων Black Hawk από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.