Πρώην υποστράτηγος της FSB προτείνει κλείσιμο των ρωσικών συνόρων και επαναφορά «σοβιετικού νόμου αντικατασκοπίας»Μόνο έτσι θα αποφευχθούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις παρόμοιες με αυτήν στην Μόσχα, δήλωσε ο Μιχαήλ Αλεξάντερ

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αντιμετώπισε πριν λίγες ώρες την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων 20 ετών. Ένοπλοι άντρες διείσδυσαν εντός του χώρου συναυλιών ονόματι Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στην Μόσχα σκοτώνοντας περισσότερους από 140 ανθρώπους και καταφέρνοντας να ξεφύγουν από την σκηνή του εγκλήματος, τουλάχιστον προσωρινά. 

Οι ρωσικές αρχές τους συνέλαβαν λίγο αργότερα και τους οδήγησαν στην ρωσική πρωτεύουσα για ανάκριση. Αυτήν την στιγμή η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ερευνά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία για να διαπιστώσει εάν πράγματι το Κίεβο συνέδραμε στην υλοποίηση της τρομοκρατικής αποστολής.

Τι Είπε Πρώην Υποστράτηγος της FSB;

Πριν λίγο ο πρώην υποστράτηγος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), Αλεξάντερ Μιχαήλοφ, μίλησε σε δημοσιογράφος για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στην χώρα του έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. 

«Αν ο ρωσικός πληθυσμός δεν ξεκινήσει να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, θα είμαστε ευάλωτοι. Οι αρχές πολύ απλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απειλές εάν δεν λάβουν την βοήθεια των πολιτών. Οι τρομοκράτες περπατούν ανάμεσά μας, νοικιάζουν διαμερίσματα, ζουν κανονικά. Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να τους ξεχωρίσουν από τους απλούς πολίτες τόσο εύκολα» είπε ο Ρώσος.

Ο Μιχαήλοφ πρόσθεσε πως εάν δεν καταφέρουν οι αρχές να αποτρέψουν μία τρομοκρατική επίθεση στο στάδιο της προετοιμασίας της, τότε είναι πολύ αργά για να την αντιμετωπίσουν.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εφαρμοστεί κάποιο μέτρο σήμερα στην Ρωσία για να μειωθεί η πιθανότητα πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης, ο Μιχαήλοφ πρότεινε να εφαρμοστεί στην χώρα ένα καθεστώς αντικατασκοπίας, το οποίο θα περιλαμβάνει εξονυχιστικό έλεγχο σε όσους εισέρχονται στην ρωσικά επικράτεια μέσω των συνόρων. 

«Θα πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει, γιατί μπαίνει και πού πηγαίνει. Εάν οι τρομοκράτες που έδρασαν στο Crocus City Hall μπόρεσαν να φτάσουν στον στόχο τους με ασφάλεια σημαίνει πως κατάφεραν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας. Και από όσο γνωρίζω τουλάχιστον δύο από αυτούς ήρθαν από το εξωτερικό» είπε ο Ρώσος.

Στο τέλος ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν είναι εφικτό να ελέγχονται όλοι όσοι εισέρχονται στην Ρωσία από το εξωτερικό και ο Μιχαήλοφ απάντησε πως «στην Σοβιετική Ένωση έτσι δούλευαν τα πράγματα».