Στην Ελλάδα τα νέα ελικόπτερα του ΠΝ: Η «κόλαση φωτιάς» των Seahawk αναβαθμίζει τον ιπτάμενο στόλο της ΕλλάδαςΣτην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα πολεμικό αεροσκάφος το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας σε πολλά επιχειρησιακά επίπεδα.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Τι γνωρίζουμε για τα ελικόπτερα Seahawk
Το Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk (ή Sea Hawk) είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που βασίζεται στο UH-60 Black Hawk του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι μέλος της οικογένειας Sikorsky S-70. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι τα αναδιπλούμενα πτερύγια του κύριου στροφείου και η αρθρωτή ουρά για τη μείωση του αποτυπώματός του σε πλοία.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το αεροσκάφος H-60 με τις ονομασίες μοντέλων SH-60B, SH-60F, HH-60H, MH-60R και MH-60S. Το Seahawk μπορεί να αναπτυχθεί επί οποιασδήποτε αερομεταφερόμενης φρεγάτας, αντιτορπιλικού, καταδρομικού, ταχύπλοου πλοίου υποστήριξης μάχης, εκδρομικής αποβάθρας μεταφοράς, αμφίβιου πλοίου επίθεσης, παράκτιου πλοίου μάχης ή αεροπλανοφόρου και μπορεί να χειριστεί τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), αντι-επιφανειακό πόλεμο (ASUW), εισαγωγή ναυτικού ειδικού πολέμου (NSW), έρευνα και διάσωση (SAR), έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR), κάθετο ανεφοδιασμό (VERTREP) και ιατρική εκκένωση (MEDEVAC).

Τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που παραλαμβάνει η Ελλάδα
Το MH-60R «Romeo» ήταν αρχικά γνωστό ως «LAMPS Mark III Block II Upgrade» όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη το 1993 από την Lockheed Martin (πρώην IBM/Loral). Δύο SH-60B μετασκευάστηκαν από τη Sikorsky, το πρώτο από τα οποία πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 22 Δεκεμβρίου 1999. Με την ονομασία YSH-60R, παραδόθηκαν στη NAS Patuxent River το 2001 για πτητικές δοκιμές. Η παραλλαγή παραγωγής μετονομάστηκε σε MH-60R για να ταιριάζει με την ικανότητα πολλαπλών αποστολών του. Το MH-60R αναπτύχθηκε επίσημα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2006.

Το MH-60R έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των SH-60B και SH-60F. Τα αεροηλεκτρονικά του περιλαμβάνουν διπλά χειριστήρια και αντί της πολύπλοκης σειράς επιλογών και οργάνων στα αεροσκάφη Bravo και Foxtrot, 4 πλήρως ενσωματωμένες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών 8" x 10" συμβατές με γυαλιά νυχτερινής όρασης και αναγνώσιμες από το ηλιακό φως, όλες μέρος του γυάλινου πιλοτηρίου που παράγεται από το τμήμα Owego Helo Systems της Lockheed Martin. AAR-47 Missile Approach Warning System της ATK, ηλεκτροοπτικό σύστημα AAS-44 της Raytheon που ενσωματώνει FLIR και αποστασιόμετρο λέιζερ, διανομέας δολωμάτων ALE-39 και παρεμβολέας υπερύθρων ALQ-144 της BAE Systems, σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης ALQ-210 της Lockheed Martin, APS-147 ραντάρ πολλαπλών τρόπων/IFF interrogator, το οποίο κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος εισαγωγής τεχνολογίας στο μέσο του κύκλου ζωής του αντικαθίσταται στη συνέχεια από APS-153 ραντάρ πολλαπλών τρόπων με δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης και διάκρισης ραντάρ περισκοπίου (ARPDD), και τα δύο ραντάρ αναπτύχθηκαν από την Telephonics, ένα πιο προηγμένο αερομεταφερόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS) AN/AQS-22 που αναπτύχθηκε από κοινού από τις Raytheon & Thales, ο ασύρματος φωνής ARC-210 της Rockwell Collins, μια προηγμένη σύνδεση δεδομένων αερομεταφερόμενου στόλου SRQ-4 Hawklink με ραδιοτερματικό σύνολο ARQ-59, και τα δύο από την L3Harris, και το διπλό ενσωματωμένο σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης και αδρανειακό σύστημα πλοήγησης LN-100G από το τμήμα Northrop Grumman Litton. Από το 2020, το MAD-XR της CAE έχει τεθεί σε εφαρμογή στα MH-60R, παρέχοντάς του έναν ανιχνευτή μαγνητικών ανωμαλιών.

Επίθεση με «κόλαση φωτιάς»
Οι επιθετικές ικανότητες βελτιώνονται με την προσθήκη νέων τορπιλών Mk-54 που εκτοξεύονται από αέρος και πυραύλων Hellfire. Όλες οι μοίρες ελικοπτέρων ανθυποβρυχίων ελαφρών (HSL) που λαμβάνουν το «Romeo» επαναπροσδιορίζονται σε μοίρες ελικοπτέρων ναυτικής κρούσης (HSM).

Το κόστος
Σύμφωνα με την Έκθεση Επιλεγμένων Προμηθειών για το Ελικόπτερο Πολλαπλών Αποστολών (MH-60R) (FY2017), το μέσο κόστος προμήθειας του MH-60R ανέρχεται σε 37,3 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 16 Ιουνίου του 2011 ο υπουργός Άμυνας Stephen Smith και ο υπουργός Αμυντικού Υλικού Jason Clare ανακοίνωσαν ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει είκοσι τέσσερα ναυτικά μαχητικά ελικόπτερα MH-60R Seahawk «Romeo» με κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή η χώρα κατέβαλε 125 εκατ. δολάρια για το κάθε αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση όποιο και να είναι το κόστος αγοράς των νέων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος συντήρησης που σίγουρα εκτοξεύει την συνολική τιμή των αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr