Στη Φινλανδία επιτελείο του ΓΕΣ για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας



«Το μοντέλο της θητείας, επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη»

Νικολέτα Πετανιδου npetanidou@naftemporiki.gr - ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Στη Φινλανδία βρίσκονται επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπου συμμετέχουν σε συνομιλίες για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επιτελείο του ΓΕΣ – το οποίο θα βρίσκεται στη Φινλανδία μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου- θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φόντο το μοντέλο στρατιωτικής θητείας που εξετάζει η Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Το μοντέλο της θητείας, επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι ‘χαμένο’, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα. Με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στη χώρα», ανέφερε προ ημερών ο ΥΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ταξίδεψε στη Φινλανδία στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Εκεί πραγματοποίησε συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Antti Häkkänen και τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου Jukka Kopra όπου μεταξύ άλλων  ενημερώθηκε και ο ίδιος για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας.

Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Στη Φιλανδία άνδρες πολίτες μεταξύ 18-60 ετών, καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας.

Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Άμυνας, πηγές τις «Ν» υπογραμμίζουν πως το «φιλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας θα προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα ενώ δε γίνεται λόγος για μείωση της θητείας.