Τουρκία: «Βράζουν» οι Τούρκοι με την απάντηση της Ελλάδας για την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτωνΤα δύο μεγάλα «θαλάσσια πάρκα» που ανακοίνωσε η Ελλάδα σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος και ειδικά στο πρώτο (θα εκτείνεται από Κυκλάδες μέχρι τη Νίσυρο), έχουν βάλει… φωτιά στην Τουρκία που συνεχώς προσπαθεί να βάλει χέρι στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις Θέτει ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών!, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να βγάζει ανακοίνωση και τον τουρκικό Τύπο να ανάγει το θέμα σε πρώτη είδηση στη γειτονική χώρα.

Να αναφέρουμε ότι η Η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων περιλαμβάνεται στις 20 δεσμεύσεις υπέρ της προστασίας των ελληνικών θαλασσών, και πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση στο «9ο Our Ocean Conference», το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, με στόχο να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων  των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Σημειώνεται ότι χρησιμοποιώντας -για ακόμα μία φορά- τον όρο «περιβαλλοντική προστασία», στις 12 Απριλίου οι Τούρκοι «κόβουν» στα δύο το Αιγαίο, με μία νέα παράνομη NOTAM. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ξεκάθαρη με τον Υπουργό Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις απειλές από την Τουρκία: Απαράδεκτη κάθε αξίωση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Συνέχεια στο θέμα δίνει ο τουρκικός Τύπος: «Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές Ντε φάκτο καταστάσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές. Η Ελλάδα παρόλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας προχωράει στα σχέδιά της και μέσω περιβαλλοντικών προγραμμάτων προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.»