Τούρκοι: Ισχυρό και ευέλικτο το φράγμα έναντι κάθε αεροπορικής επίθεσης από την Ελλάδα και τώρα – Θαυμασμός της ελληνικής αεράμυνας



Oι Τούρκοι παρουσιάζουν τις δυνατότητες της ελληνικής αεράμυνας που σύμφωνα με τους ίδιους μόνο… περιορισμένες δεν είναι.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας Iron Dome από το Ισραήλ, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στις 17 Απριλίου 2024 και αναβίωσε τις συζητήσεις για την αύξηση της αεράμυνας της Ελλάδας, που συνεχίζονται εδώ και χρόνια», αναφέρει το τουρκικό αμυντικό σάιτ defenceturk.net.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, αυτή η συζήτηση «έχει πάρει νέα επείγουσα ανάγκη μετά την εντυπωσιακή απόδοση του Ισραήλ κατά των UAV καμικάζι και των πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν».

Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως η Ελλάδα διαθέτει ένα διαφοροποιημένο οπλοστάσιο στην αεράμυνα καθώς «αεροσκάφη αναχαίτισης από το Αρχηγείο της Ελληνικής Τακτικής Αεροπορίας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας».

«Προβλέπεται ότι αυτά τα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα σε αεροπορικές επιθέσεις», σημειώνεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «χρησιμοποιείται και το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300». Ωστόσο, σύμφωνα με τους Τούκους «συζητείται επίσης εάν το σύστημα είναι ενεργό ή όχι».

«Εκτός από αυτά τα συστήματα, το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot λειτουργεί έως και 160 χιλιόμετρα, προσφέροντας ευρεία περιοχή κάλυψης με δυνατότητα άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών», σημειώνεται.

Με τους Τούρκους να τονίζουν πως αν «και το σύστημα αεράμυνας HAWK είναι παλιό, χρησιμοποιείται σε μεσαία ύψη και παρέχει αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς έως και 50 χιλιόμετρα».

«Το γαλλικό σύστημα Crotale που χρησιμοποιεί η Ελλάδα είναι επίσης γνωστό για την ταχεία ανάπτυξή του και την ικανότητά του να αναχαιτίζει στόχους χαμηλού ύψους σε εμβέλεια 15 χιλιομέτρων», συμπληρώνουν οι Τούρκοι.

«Όντας ρωσικής προέλευσης, το σύστημα Tor-M1 χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση στόχων χαμηλού και πολύ χαμηλού υψομέτρου. Το Tor-M1 προσφέρει εμβέλεια περίπου 12 χιλιομέτρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε ποικίλες αεροπορικές απειλές, από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έως πυραύλους κρουζ», αναφέρεται στη συνέχεια της ακτινογραφίας των Τούρκων της ελληνικής αεράμυνας.

«Τέλος, τα συστήματα Stinger, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν από στρατεύματα, έχουν βεληνεκές περίπου 8 χιλιομέτρων και παρέχουν μια τελευταία γραμμή άμυνας έναντι αεροσκαφών που πετούν χαμηλά», υπογραμμίζεται.

«Αυτά τα διάφορα στρώματα άμυνας είναι ενσωματωμένα για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και ευέλικτο φράγμα έναντι κάθε αεροπορικής επίθεσης, με στόχο την παροχή προστασίας σε πολλαπλά υψομετρικά επίπεδα και αποστάσεις», τονίζεται από τους Τούρκους.

«Ο υπουργός Δένδιας προτείνει οι μελλοντικές αμυντικές στρατηγικές να στοχεύουν στην παροχή μιας πιο στιβαρής προστατευτικής ομπρέλας για την Ελλάδα ενσωματώνοντας διαφορετικά συστήματα σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.