Οι τρεις μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμη να ανατιναχθεί



Ποιες αποστολές θέτουν την Ελλάδα στο στρατόπεδο απέναντι από το Ιράν και τους συμμάχους του

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκ του σύνεγγυς θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς διαθέτει όχι μία αλλά τρεις μάχιμες μονάδες της στην περιοχή των συγκρούσεων.

Πρόκειται φυσικά για την φρεγάτα «Ύδρα» που επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», την φρεγάτα «Σπέτσες» που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL και την συστοιχία των αντιαεροπορικών αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ υπάρχει συνεχής εκτίμηση της κατάστασης με βάση ροή πληροφοριών τόσο από τους συμμάχους όσο και από τα στοιχεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που παραθέσαμε αλλά και από τους Στρατιωτικούς Ακολούθους στις Ελληνικές πρεσβείες της περιοχής.

Η φρεγάτα «Ύδρα» της οποίας η περιοχή επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά Μπάαμπ Αλ Μαντάμπ και τα Στενά του Ορμούζ, όπως καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων που περνάνε από αυτά τα σημεία, από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που εκτοξεύουν πυραύλους και drone από τα εδάφη της Υεμένης που ελέγχουν.

Πρόκειται για «αντιπροσώπους» του Ιράν καθώς το καθεστώς της Τεχεράνης είναι αυτό που τους προμηθεύει τα όπλα και τα κεφάλαια με «αποστολή» να «παρενοχλούν» την Σαουδική Αραβία. Είναι επίσημα γνωστοί ως «Ανσάρ Αλλάχ», ή «παρτιζάνοι του Θεού» και το 2019 και το 2020 είχαν επιτεθεί με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά του Ριάντ και πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας.

Υπό αυτή την έννοια η φρεγάτα «Ύδρα» και το Στρατηγείο της Λάρισας τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που στέκονται απέναντι στους «αντιπροσώπους» του Ιράν στην περιοχή, τους Χούθι.

Μιας και αναφέραμε την Σαουδική Αραβία και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους πληρεξούσιους του Ιράν, Χούθι, η δεύτερη ελληνική μονάδα στην περιοχή, είναι η συστοιχία ή ακριβέστερα τμήμα συστοιχίας αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot.

Τον Οκτώβριο του 2019 όταν το Ριάντ δέχτηκε την επίθεση στις πετρελαϊκές της υποδομές ζήτησε από διάφορες σύμμαχες χώρες την συνδρομή τους. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Ριάντ για την σχετική συμφωνία που προέβλεπε την μετάβαση της ελληνικής μονάδας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα απόκρουσης των επιθέσεων.

Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίστηκε από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τις συζητήσεις που έγιναν αυτό καλύφθηκε εξ' ολοκλήρου από την Σαουδική Αραβία.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Khalid bin Salman, στο Ριάντ, την ανανέωση της παραμονής των ελληνικών Patriot στην περιοχή για ένα ακόμα χρόνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2024.

Η τρίτη μονάδα στην φλεγόμενη περιοχή είναι η φρεγάτα «Σπέτσες» που περιπολεί στα ανοιχτά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL.

Τα γεγονότα του 1978 και οι εκατέρωθεν των συνόρων με το Ισραήλ επιθέσεις οδήγησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας στην υιοθέτηση των Αποφάσεων 425 και 426/1978 και στην σύσταση της UNIFIL. Στην UNIFIL συμμετέχουν 43 χώρες με διάθεση 10.500 στελεχών. Η Ελλάδα συμμετέχει στην Maritime Task Force, το ναυτικό σκέλος της UNIFIL, με 1 φρεγάτα ανελλιπώς από το 2006.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσω των μονάδων που έχει στείλει η Ελλάδα στην περιοχή, που ταλανίζεται από την σύγκρουση του Ιράν και των αντιπροσώπων του από την μία και το Ισραήλ και τους συμμάχους του από την άλλη, έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ και απέναντι στο Ιράν και τους δικούς του συμμάχους.