Κασπία Θάλασσα : Συνεργασία ναυπήγησης πολεμικών πλοίων Τουρκίας- Καζακστάν, ενδιαφέρον και από το Αζερμπαϊτζάν



Η τουρκική εταιρεία Dearsan Shipyard αρχίζει να ναυπηγεί διάφορους τύπους πολεμικών πλοίων στο Καζακστάν.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Αστάνα υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πληροφορίες σχετικά με αυτήν εμφανίστηκαν μόλις τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε η τουρκική εταιρεία, στο Ναυπηγείο Dearsan θα δημιουργηθούν περίπου δεκαεννέα τύποι πολεμικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένων περιπολικών και επιθετικών σκαφών, πλοίων αποβίβασης και εκπαίδευσης, καθώς και ερευνητικών σκαφών.

Σε άρθρο του Αμερικανού αναλυτή Πώλ Γκόμπλε/Paul Goble, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Jamestown Foundation, αναφέρεται ότι η τουρκο-καζακική συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ναυπηγικής θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Κασπία τα επόμενα χρόνια. 

Κάτι που, σύμφωνα με τον Γκόμπλε, θα βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό του Καζακστάν να ανταγωνιστεί ακόμη και τον ρωσικό στόλο και η Τουρκία θα ενισχύσει τη θέση της σε αυτή την περιοχή

Η ναυπηγική εταιρεία Dearsan Shipyard, η οποία παράγει μεγάλη γκάμα μικρών πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων, φρεγατών και περιπολικών, εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένης της τάσης για σταδιακή μείωση της στάθμης της Κασπίας Θάλασσας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ναυπηγείο που θα κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία στο Καζακστάν θα παράγει κυρίως όχι πλοία μεγάλης χωρητικότητας, αλλά περιπολικά και μικρά πλοία πυραύλων και πυροβολικού.

Αυτή η συμφωνία υποδεικνύει τα σχέδια της Αστάνα να εκσυγχρονίσει τον στόλο της με την τουρκική υποστήριξη και να τον εξοπλίσει με μαχητικά σκάφη υψηλής ταχύτητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021, η κορβέτα 92 μέτρων «Deniz Khan», που συναρμολογήθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό του Τουρκμενιστάν από τμήματα που παραδόθηκαν από την τουρκική επιχείρηση Gülhan & Dearsan İş Ortaklığı, καθελκύστηκε για τη Φρουρά του Τουρκμενιστάν στο λιμάνι Ufra. Μιλάμε για ένα πολεμικό σκάφος που δημιουργήθηκε με βάση το έργο C92 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF-2019 στην Κωνσταντινούπολη.

Σχέδια και του Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν, παρεμπιπτόντως, έχει επίσης σχέδια να ενισχύσει τον στόλο του στην Κασπία στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Άγκυρα.

Το 2021, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TGG Anadolu, το πρώτο πολεμικό σκάφος στον κόσμο εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το πρώτο πλοίο αυτής της κατηγορίας παραγγέλθηκε και εγκρίθηκε από το τουρκικό ναυτικό το 2022.

Δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της εξαγοράς του TGG Anadolu από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι αυτά τα αποβατικά πλοία, καθώς και άλλα είδη πολεμικών πλοίων, θα συναρμολογηθούν αρχικά από την τουρκική εταιρεία Dearsan Shipyard στο Καζακστάν και στη συνέχεια αυτό το ναυπηγείο μπορεί να πουληθεί στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

Όλα αυτά στο μέλλον δημιουργούν άφθονες ευκαιρίες στα τουρκόφωνα κράτη της Κασπίας Θάλασσας να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν τις ναυτικές τους δυνάμεις με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, ο ρωσικός στόλος κυριαρχεί παραδοσιακά στην Κασπία Θάλασσα. Με το οποίο όμως ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο το Ιρανικό Ναυτικό, έχοντας παραλάβει νέους τύπους πολεμικών πλοίων τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2023, το Ιράν εκτόξευσε το νεότευκτο αντιτορπιλικό Deilaman στην Κασπία Θάλασσα, ικανό να διεξάγει θαλάσσιες έρευνες μεγάλης εμβέλειας, αναγνώριση και καταστροφή κάθε είδους αεροπορικών και υποθαλάσσιων απειλών. Το Deilaman έχει επίσης τη δυνατότητα να βάζει ελικόπτερα μάχης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της εξαγοράς της TGG Anadolu από το Αζερμπαϊτζάν

Έτσι, η έμμεση πρόσβαση της Τουρκίας στην Κασπία Θάλασσα με τη ναυπηγική της εταιρεία δίνει νέα ώθηση στον αγώνα για επιρροή στην Κασπία Θάλασσα, η οποία όχι μόνο διαθέτει πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων, αλλά αποτελεί και βασικό στοιχείο του Μεσαίου Διαδρόμου.