Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν θα δεχτεί τις αμερικανικές κυρώσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες



Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι θα καταπολεμήσει τις κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας για υποτιθέμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε ένα τέτοιο βήμα, ανέφερε το Reuters. 

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στο ισραηλινό τάγμα Netzah Yehuda, το οποίο επιχειρεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν και ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τέτοια μέτρα.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια σειρά κυρώσεων που σχετίζονται με Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, το τελευταίο σημάδι δυσαρέσκειας των ΗΠΑ με τις πολιτικές του Νετανιάχου, του οποίου η κυβέρνηση συνασπισμού βασίζεται σε κόμματα εποίκων, γράφει το Reuters. 

«Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μια μονάδα του IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) – θα το απορρίψω με όλη μου τη δύναμη», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση.

Τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οι αμερικανικές κυρώσεις

Ο Υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, κεντρώος πρώην αρχηγός του στρατού, είπε ότι μίλησε με τον Άντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε να το ξανασκεφτεί. 

Ο Γκαντζ  είπε ότι τέτοιες κυρώσεις θα ήταν λάθος γιατί θα έβλαπταν τη νομιμότητα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και ήταν αδικαιολόγητες επειδή το Ισραήλ έχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και έναν στρατό που συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενο σε εκείνες που είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Ο Μπλίνκεν είπε την Παρασκευή ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ παραβίασε μια σειρά νόμων και ως εκ τούτου θα αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια σε άτομα ή μονάδες δυνάμεων ασφαλείας που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ερευνητικός ειδησεογραφικός οργανισμός Pro Publica ανέφερε ότι μια ομάδα εργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γνωστή ως Ισραήλ Leahy Vetting Forum, συνέστησε τη Δευτέρα ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες δεν θα μπορούσαν πλέον να είναι επιλέξιμες για αμερικανική βοήθεια μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.