Ξεχάστε το F-16 που ξέρατε! Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν το αναβαθμισμένο F-21 ως το ισχυρότερο μαχητικό τέταρτης γενιάςΗ κατασκευάστρια Lockheed Martin το σχεδίασε ειδικά για την Ινδία, ωστόσο αν το επιλέξει η ινδική πολεμική αεροπορία το μαχητικό ίσως γίνει διαθέσιμο και για άλλους αγοραστές

Το F-21 είναι ουσιαστικά μία τροποποιημένη έκδοση του αμερικανικού μαχητικού F-16 με αναβαθμισμένους υπολογιστές αποστολών, νέα ηλεκτρονικά και βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας. Το εν λόγω αεροσκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο για την Ινδία.

Το Κλειδί της Ινδίας για την Αντιμετώπιση της Κίνας
Όσο η Κίνα επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και διεκδικεί όλο και περισσότερες περιοχές στην Ασία, η Ινδία ψάχνει τρόπους να αυξήσει την στρατιωτική της ισχύ για να προστατεύσει την κυριαρχία της.

Ο παραδοσιακότερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας ήτανε πάντοτε η Ρωσία, ωστόσο την τελευταία περίοδο το Νέο Δελχί φαίνεται πρόθυμο να ξεκινήσει συνεργασίες και με άλλες χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία τέτοια συνεργασία μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ θα ήταν ευνοϊκή και για τις δύο χώρες, αλλά ειδικά για τις ΗΠΑ αφού  θα επωφελούνταν οικονομικά από τις πωλήσεις όπλων, και θα περιόριζαν τις εξαγωγές ρωσικών αμυντικών προϊόντων με μία κίνηση. Παράλληλα, θα βοηθούσαν τους Ινδούς να αντιμετωπίσουν τους Κινέζους, οι οποίοι απειλούν την παγκόσμια κυριαρχία της Ουάσιγκτον.

Και κάπου εδώ έρχεται το F-21, μία αναβαθμισμένη έκδοση του F-16 Fighting Falcon που αποκάλυψε η αμερικανική κατασκευάστρια Lockeed Martin σε έκθεση στην Ινδία το 2019. Το μαχητικό τροποποιήθηκε ειδικά για να καλύψεις τις ανάγκες της ινδικής πολεμικής αεροπορίας. Το τελικό αποτέλεσμα λέγεται πως είναι το ισχυρότερο μαχητικό τέταρτης γενιάς που υπάρχει στον πλανήτη.

Οι Αμερικανοί είχαν προτείνει παλαιότερα στους Ινδούς να αποκτήσουν κανονικά F-16, όπως το Νέο Δελχί είχε αρνηθεί. Έτσι η Lockheed έπρεπε να σκεφτεί κάτι καλύτερο, κάτι που δεν θα μπορούσαν να απορρίψουν οι ενδιαφερόμενοι. Για να κάνουν την πρόταση ακόμη πιο δελεαστική προτείνουν η παραγωγή του F-21 να λάβει χώρα στην ίδια την Ινδία.

Το F-21 θα διαθέτει νέο σύστημα ραντάρ, δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και ηλεκτρονικά συστήματα πολύ πιο σύγχρονα από αυτά ενός απλού F-16. Παράλληλα θα αντικατασταθεί και ο κεντρικός υπολογιστής αποστολών του μαχητικού με έναν πιο σύγχρονο. Το τελικό προϊόν θα διαθέτει επίσης την κεντρική οθόνη Central Pedestal Display, η οποία θα αυξήσει την περιφερειακή επίγνωση του πιλότου αφού θα επεξεργάζεται δεδομένα πτήσης σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα το F-21 είναι μόνο μία θεωρητική ιδέα, ωστόσο εάν η Ινδία επιλέξει το μαχητικό και παραγγείλει αρκετές μονάδες το αεροσκάφος μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Στο παρελθόν το Νέο Δελχί είχε αποκαλύψει πως αναζητά 115 νέα μαχητικά έναντι του ποσού των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα τα βρούνε άραγε Αμερικανοί και Ινδοί ή θα κολλήσουν στα διαδικαστικά;