Η Ελλάδα παίρνει τη θέση της Τουρκίας για τη συμπαραγωγή των F-35 - Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις



Και επισήμως η χώρα μας θα αποκτήσει 20 συν 20 μαχητικά F-35, με ορατό πλέον το σενάριο πολλά εξαρτήματα να κατασκευάζονται εδώ.

Η Ελλάδα επιταχύνει το πρόγραμμα απόκτησης των F-35, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας μας στη βιομηχανική συμπαραγωγή του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Real News», αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αναζήτησης ελληνικών εταιρειών που, μαζί με την ΕΑΒ, θα μπορούσαν να αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο στην παραγωγή των F-35. Επί της ουσίας, η χώρα μας θα λάβει έτσι και ένα μέρος από το κατασκευαστικό κομμάτι εξαρτημάτων που είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία, ωστόσο στη συνέχεια ως γνωστό τέθηκε εκτός προγράμματος.

Πηγές από το Πεντάγωνο κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες που θα μπορούσαν μετά την υπογραφή της παραγγελίας να αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στο κομμάτι της συμπαραγωγής, «αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν τις δυνατότητες να μπορούν να παράξουν ότι συμφωνηθεί με την κατασκευάστρια εταιρεία και η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει με τα κατάλληλα εργαλεία τις εταιρείες για τη δημιουργία υποδομών.

Θυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την έλευση της υπογεγραμμένης από την αμερικανική κυβέρνηση επίσημης επιστολής προσφοράς και αποδοχής για την προμήθεια 20 συν 20 μαχητικών.

Η σύμβαση που θα υπογραφεί τον Μάιο θα περιλαμβάνει την προμήθεια 20 μαχητικών, εργαλείων, δύο έξτρα κινητήρων, δυο εξομοιωτών και το κόστος εκπαίδευσης ιπτάμενων και μηχανικών, με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 2,4 δισ. ευρώ.

newsbomb.gr