Παρεμβολές στα σήματα GPS στην Κύπρο – Πώς συνδέονται με τον πόλεμο στη ΓάζαΣτο επίκεντρο της διαταραχής και των παρεμβολών σημάτων GPS σε θάλασσα, ξηρά και αέρα φαίνεται να βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Κύπρος.

Όπως μεταδίδει το sigmalive, αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ψαράδες, ή και χρήστες drones αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρα έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από ιστοσελίδες που παρατηρούν το λεγόμενο Jamming/spoofing GPS.

Ομάδες ψαράδων στην Κύπρο αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές παρεμβολές στην ευρύτερη περιοχή  και διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τα μηχανήματα, γράφει η ιστοσελίδα. «Όσοι πήγαν σήμερα θάλασσα θα πρόσεξαν ότι το εικονίδιο του σκάφους βρίσκεται κάπου κοντά στη Βηρυτό», σημειώνουν.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση για τη σήμανση Βηρυτού και Λιβάνου φαίνεται να συνδέεται με τις ευρύτερες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κάτι που επιβεβαιώνουν και πηγές από την Πολιτική Αεροπορία με τις οποίες μίλησε το sigmalive. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι ο στρατός έχει διακόψει τα σήματα GPS στο κεντρικό Ισραήλ, σε αυτό που λέει είναι μέρος των προσπαθειών «εξουδετέρωσης ορισμένων απειλών».

«Την τελευταία ημέρα, ξεκινήσαμε διακοπές του GPS για να εξουδετερώσουμε τις απειλές. Αυτή η προσπάθεια βοηθά στην εξουδετέρωση ορισμένων απειλών, επομένως χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι διαταραχές προκαλούν ταλαιπωρίες, αλλά είναι ένα ζωτικό και απαραίτητο εργαλείο στις αμυντικές μας δυνατότητες», προσθέτει.

Οι διακοπές του GPS έχουν αναφερθεί ευρέως στο παρελθόν στο βόρειο Ισραήλ ή σε περιοχές κοντά στη Γάζα, αλλά ήταν λιγότερο συχνές στο κεντρικό Ισραήλ. Έρχονται μια μέρα αφότου ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ενίσχυσε την αντιαεροπορική άμυνά του και είχε καλέσει εφέδρους, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν για μια πιθανή ιρανική απάντηση σε ένα χτύπημα στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το πλήγμα, κατά το οποίο υψηλόβαθμοι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που σημειώνουν πως τα πολιτικά αεροσκάφη που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού πρέπει να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του GPS για να τους βοηθήσουν να προσγειωθούν λόγω «jamming» και «spoofing».

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και τη σχετική σύγκρουση στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι αυξάνει την παρεμβολή GPS στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια πτήση της Turkish Airlines αντιμετώπισε δυσκολίες καθώς ξεκίνησε την κάθοδό της στη Βηρυτό επειδή εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί πλοήγηση GPS. Έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για περίπου 40 λεπτά πριν χρειαστεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

Πηγή: sigmalive.com