Η ισραηλινή Rafael παρουσίασε το ικανότατο αντιαεροπορικό σύστημα Spyder στο ΓΕΑ-Θα γίνει η «καρδιά» του θόλου αεράμυνάς μας;



Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πυραυλικό σύστημα, το οποίο εκτοξεύει τον πύραυλο Python-5, έναν από τους πιο προηγμένους πυραύλους του πλανήτη

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ελληνικός στρατός υπό την καθοδήγηση του υπουργού άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιεί εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του, αποκτώντας νέα οπλικά συστήματα σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν τις απειλές του 21ου αιώνα.

Φαίνεται πως το ελληνικό επιτελείο επικεντρώνεται πρώτα από όλα στην πολεμική μας αεροπορία, από την μία αγοράζοντας υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη όπως Rafale και από την άλλη ξεκινώντας την δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου πάνω από την χώρα με σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.

Το Σύστημα Spyder του Ισραήλ
Εντός αυτού του πλαισίου, πηγές αναφέρουν πως στις 17 Απριλίου φέτος αντιπρόσωποι από την μεγάλη ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems (RADS) συναντήθηκαν με επιτελείς του ελληνικού επιτελείου πολεμικής αεροπορίας στην Αθήνα. Ο Ισραηλινός επικεφαλής Miha Ron της εταιρείας Rafael παρουσίασε αναλυτικά στους Έλληνες επιτελείς τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες του αντιαεροπορικού συστήματος Spyder, προϊόν της RADS.

Το σύστημα Spyder αποτελεί μία αντιαεροπορική λύση σχεδιασμένη να λειτουργεί βέλτιστα σε σενάρια μάχης μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Βέβαια πρέπει να σας ενημερώσουμε πως δεν είναι γνωστή η ακριβής έκδοση του συστήματος Spyder που παρουσιάστηκε στο ελληνικό επιτελείο, για αυτό και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές του όπλου που ενδιαφέρει την Αθήνα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το Spyder της Rafael είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας, δηλαδή επιφάνειας-αέρος, ικανό να αναχαιτίζει ένα εύρος εναέριων απειλών, από αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας.

Το σύστημα Spyder εκτοξεύει πυραύλους τύπου Python-5 και Derby, οι οποίοι αποτελούν υπερσύγχρονα πυρομαχικά ισραηλινής κατασκευής. Ο πρώτος πύραυλος χρησιμοποιείται για στόχους σε μικρή απόσταση, ενώ ο δεύτερος είναι πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτών των δύο όπλων είναι η δυνατότητα LOAL (κλείδωμα μετά την εκτόξευση), η οποία τους επιτρέπει να κλειδώνουν και κατ' επέκταση να ακολουθούν τον προκαθορισμένο στόχο κατά την διάρκεια της πτήσης τους.

O πύραυλος Python-5 στην βασική του μορφή είναι πύραυλος αέρος-αέρος και θεωρείται ένας από τους πιο προηγμένους όλου του κόσμου. Έχει επιχειρησιακό βεληνεκές 5 με 20 χιλιομέτρων, ενώ ο πύραυλος Derby έχει εμβέλεια που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος Spyder που θα ευνοήσει πολύ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι η συμβατότητά του με μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων ραντάρ και συστημάτων ελέγχου και διοίκησης. Η ελληνική πολεμική αεροπορία επιχειρεί σήμερα διάφορα συστήματα από διαφορετικές χώρες, για αυτό θα εκμεταλλευτούμε μέγιστα την ικανότητα του Spyder να λειτουργεί ομαλά με ραντάρ και συστήματα ελέγχου διαφόρων τύπου.

Όσον αφορά τις εκδόσεις να σας ενημερώσουμε πως η Rafael έχει κυκλοφορήσει την έκδοση Spyder-SR μικρής εμβέλειας και την έκδοση Spyder-MR μεσαίας εμβέλειας. 


ΠΗΓΗ