Τεράστιο το κόστος του μυστηριώδους πυραύλου που κατέρριψε το ρωσικό Tu-22M3Ο μυστηριώδης πύραυλος με τον οποίο η Ουκρανία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Tu-22M3 κοστίζει 200 εκατομμύρια δολάρια.

 Ήταν μια κοινή επιχείρηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας (HUR) με την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 καταρρίφθηκε από απόσταση 300 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, «χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα που έπληξαν προηγουμένως το ρωσικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50», δήλωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας (HUR).

Το A-50 καταρρίφθηκε από ένα σοβιετικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-200 με βεληνεκές έως και 240 km, ανέφεραν πηγές της HUR στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί της Defense Express σημείωσαν ότι έπρεπε να προστεθεί μια άλλη απόσταση στο βεληνεκές του πυραύλου, ανάλογα με το από πού εκτοξεύτηκε ή αν ήταν διαφορετικός τύπος πυραύλου με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Αφού χτυπήθηκε, το βομβαρδιστικό πέταξε στην περιοχή της Σταυρούπολης, όπου και συνετρίβη.

Ρωσικές πηγές αποδίδουν τη συντριβή του αεροσκάφους σε τεχνικές δυσλειτουργίες, υποστηρίζοντας ότι ο πιλότος εκτίναξε βίαια τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος καθώς προσπαθούσε να μεταφέρει το αεροπλάνο σε ακατοίκητη περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη στον αέρα καταστροφή ενός υπερηχητικού βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μάχης.

Η Militarnyi ανέφερε ότι το πρωί της Παρασκευής, 19 Απριλίου, ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 συνετρίβη στη Ρωσία μετά από επίθεση στην Ουκρανία.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από αυτόπτες μάρτυρες δείχνει το αεροσκάφος να φλέγεται και να συντρίβεται.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι το πλήρωμα εκτινάχθηκε, δύο βρέθηκαν ζωντανοί και νοσηλεύονται. Ένας άλλος βρέθηκε νεκρός και αναζητείται το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ο επικεφαλής πιλότος.

Το Tu-22M3 είναι ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένο να εμπλέκεται σε στόχους εδάφους και επιφανείας, με κόστος συντήρησης 40 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Nations .

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τρεις υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Kh-22.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τέτοια αεροσκάφη στον πόλεμο με την Ουκρανία.