«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν 27.400 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Ελληνικού Στρατού



Ερώτηση (4878/24-05-2024) προς τους Υπουργούς: α) Εθνικής Άμυνας και β) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: «Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν 27.400 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ)» κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Αθανάσιος Χαλκιάς.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν 27.400 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Ελληνικού Στρατού, καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και κινδυνεύουν, μόλις συμπληρώσουν την προβλεπόμενη ηλικία των πενήντα ετών (50), να αποστρατευτούν (υποχρεωτικά), χωρίς όμως να δικαιούνται, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, να λάβουν σύνταξη, εξ αιτίας των διαχρονικών παλινωδιών των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.

Αν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε προσφάτως από βήματος Βουλής πως προτίθεται να δώσει λύση στο πρόβλημα σε επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, εντούτοις, ο συναρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, τον διέψευσε δηλώνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό.

Με αφορμή την επιστολή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), η οποία αναδεικνύει το πρόβλημα και παράλληλα «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για το μέλλον των συναδέλφων τους, ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε τα εξής: «Η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας», περιπλέκοντας την κατάσταση.

Το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση επεξεργάζεται το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και μια πενταετία, καθώς ανάλογες διαβεβαιώσεις περί λύσης είχαν δοθεί από τους προκατόχους του κ. ΥΠΕΘΑ και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετηθεί κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, προκύπτει ζήτημα ιδιαιτέρως ανησυχητικό για την πρόθεση, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να διορθώσει νομοθετικές στρεβλώσεις και κοινωνικές αδικίες.

Επισημαίνεται, πως οι δύο (2) πρώτοι ΕΠΟΠ θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ υπολογίζεται πως ακόμα τετρακόσιοι (400) συνάδελφοί τους θα ακολουθήσουν εντός του 2025.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να νομοθετήσετε, ώστε όσοι επαγγελματίες οπλίτες αποστρατευτούν υποχρεωτικά στην ηλικία των πενήντα (50) ετών, να μη χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους, ήτοι για τουλάχιστον δώδεκα (12) ακόμα έτη, ώστε να λάβουν την σύνταξή τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα, και αν ναι, πότε; Έχετε σκεφτεί πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την πολιτεία;

2. Θα τους απονείμετε το βαθμό του Ανθυπασπιστή, όπως ακριβώς έγινε και με τους εθελοντές μακράς θητείας το 2019;