Ο Πούτιν απείλησε τις μικρές αλλά πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές χώρες να μην παίζουν με τη Ρωσία



«Δες πώς έχουν τα πράγματα. Αυτοί οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν με τι παίζουν. Πρέπει να θυμούνται ότι γενικά πρόκειται για χώρες με μικρά εδάφη και πολύ πυκνούς πληθυσμούς. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξετάσουν πριν μιλήσουν για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος».

Αυτή η απειλή έγινε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» σε ρωσικό έδαφος, διαφορετικά τα χέρια του ουκρανικού στρατού είναι δεμένα και δεν μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είναι καιρός να αναθεωρηθούν αυτοί οι περιορισμοί.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ , ήταν κατηγορηματικός ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη του αν θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα του για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία.

«Εάν (ο Στόλτενμπεργκ – σημ. ) μιλά για τη δυνατότητα να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, αυτός, ως πρόσωπο που ηγείται μιας στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης, παρόλο που είναι πολίτης σαν εμένα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς μέσα διαστημικής αναγνώρισης», τόνισε με τον ίδιο τόνο ο Πούτιν μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, με συστήματα κρούσης όπως το Storm Shadow, η επιλογή των στόχων και ο καθορισμός των πτήσεων θα πραγματοποιούνται «χωρίς την παρουσία ουκρανικού στρατού».

«Ποιος το κάνει αυτό; Το κάνουν αυτοί που κατασκευάζουν και αυτοί που φέρεται να παραδίδουν αυτά τα συστήματα κρούσης στην Ουκρανία. Γενικά, χωρίς καμία συμμετοχή μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει, χωρίς τη συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτικών»,  επεσήμανε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Όπως σημειώνεται από τη ρωσική rbc, ο Πούτιν προειδοποίησε για μια «αντίδραση – καθρέφτη» από τη Ρωσία στην άρση των κόκκινων γραμμών εναντίον της. Κατά τη γνώμη του, χώρες που δεν αισθάνονται τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών θα αντιμετωπίσουν σκληρότερες πολιτικές.