Η παρουσία των Ρώσων στη Λιβύη δημιουργεί ανησυχία στο γεωπολιτικό στάτους



Οι πολιτικές διασπάσεις στη Λιβύη άνοιξαν μια μεγάλη πόρτα στις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, η Ρωσία είναι η κορυφαία δύναμη. Ενίσχυσε την παρουσία της στη Λιβύη «επεκτείνοντας την επιρροή της» με τη δομή που είναι γνωστή ως «Αφρικανικό Σώμα».

Παλιά η ρωσική παρουσία στη Λιβύη

Η συζήτηση για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στη Λιβύη δεν είναι νέα, αλλά η τάση της Μόσχας να ενισχύσει αυτήν την παρουσία μετά την αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις ανατολικές περιοχές της χώρας πριν από λίγους μήνες έχει αυξήσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και μεταξύ των διεθνών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι Λίβυοι στο δυτικό μέρος της χώρας, είναι «αυτοί που επικρίνουν την εκμετάλλευση των λιβυκών εδαφών από τη Ρωσία για να ενισχύσει την επιρροή της και να επεκταθεί σε ορισμένες αφρικανικές χώρες».

 Μάλιστα, «βλέποντας τη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είναι έντονα διχασμένοι  και προβληματισμένοι για την  ειδησεογραφική υποβάθμιση αυτού του θέματος».

Η δημιουργία του «Αφρικάνσκι Κόρπους»

Ο νέος ρωσικός στρατιωτικός σχηματισμός, γνωστός ως Αφρικανικό Σώμα, εισήχθη στις αρχές του 2024. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Μόσχα σκοπεύει να ανοιχθεί στις αφρικανικές χώρες μέσω της πύλης της Λιβύης προκειμένου να «υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο».

Η αναφορά του Αφρικανικού Σώματος γίνεται στο πλαίσιο της απόρριψης από τους Λίβυους της παρουσίας οποιασδήποτε διεθνούς δύναμης στο έδαφός τους, η οποία εκφράστηκε από τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Μουσταφά αλ Φιτούρι  ως «η ρωσική παρουσία στη Λιβύη, όπως όλες οι άλλες οντότητες, βλάπτει την κυριαρχία της χώρας» .

Μαζί με διάφορα διεθνή κινήματα στη Λιβύη, διαμορφώθηκαν τα χαρακτηριστικά αυτού του σώματος σε ισχύ, εξοπλισμό και έδαφος.

Στρατιωτικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εν λόγω ρωσική δύναμη θα κατανεμηθεί σε πέντε χώρες (Λιβύη, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νίγηρας).

Το Τσαντ και η Σενεγάλη βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της αξιολόγησης. Ο Φιτούρι δήλωσε ότι αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι Λίβυοι είναι ότι η χώρα τους θα γίνει πυλώνας της επέκτασης της Ρωσίας στην υποσαχάρια Αφρική και ότι αυτή η παρουσία θα συνεχιστεί στη σύγκρουση σφαιρών επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, κάτι που θα φέρει τη ρωσική παρουσία μόνιμη στην περιοχή.

Επιπλέον, οι προσγειώσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών στη βάση Μπαράκ αλ Σάτι καθώς και αφίξεις ρωσικών πλοίων στο λιμάνι του Τομπρούκ  στα τέλη Απριλίου, δίνουν τη διάσταση της παρουσίας των Ρώσων και την παραμονή τους παρά τη διάψευση από άτομα του περιβάλλοντος του Χαλίφα Χάφταρ.

Ωστόσο, η «Military Africa», μια πλατφόρμα που ασχολείται με στρατιωτικά ζητήματα στην Αφρική, δημοσίευσε ότι ο εξοπλισμός του ρωσικού «Αφρικάνσκι Κόρπους» έφτασε στη Λιβύη με τα αποβατικά πλοία Alexander Otrakovsky και Ivan Green.

Η πλατφόρμα διευκρίνισε το είδος του στρατιωτικού εξοπλισμού, αναφέροντας ότι αποτελείται από βαρέα και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23-2 και οχήματα Kamaz.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti είχε δημοσιεύσει για το θέμα, βασισμένη σε Ρώσους αξιωματούχους, ότι το Αφρικανικό Σώμα αποτελείται κυρίως από μαχητές του Ομίλου Βάγκνερ, αλλά αυτή τη φορά θα λάβουν χρηματοδότηση και εντολές απευθείας από τις ρωσικές αρχές που εκπροσωπούνται από το Υπουργείο Άμυνας.

Καθώς κλιμακώνονταν τα γεγονότα, η Βάγκνερ απέρριψε τις κινήσεις της Ρωσίας στη Λιβύη και αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Χάφταρ και Ρωσίας, που εκπροσωπούνται από τις αμοιβαίες επισκέψεις των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Ένας πολιτικός ηγέτης κοντά στο LNA απέρριψε αυτή τη σύνδεση ως «κανονική στην πολιτική γλώσσα».

Όταν ρωτήθηκε για αποβίβαση στρατευμάτων και προμηθειών σε βάσεις και λιμάνια που ελέγχονται από το LNA, ο πολιτικός ηγέτης αρνήθηκε ότι γνώριζε το θέμα και είπε ότι ο στρατός «εργάζεται για να προστατεύσει τη χώρα από ξένα σχέδια και υπομένει μεγάλες δυσκολίες γι’ αυτό».


Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιτίθενται στην «επέκταση της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας στη Λιβύη» λένε ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιουνούς Μπεκ Βεβκούροφ πήγαινε κατά καιρούς στη Βεγγάζη και συναντιόταν με τον Χάφταρ και τον γιο του Χαλίντ,  και ότι αυτό έγινε μετά τη δολοφονία του διοικητή της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι η ιδέα του Αφρικανικού Σώματος ξεκίνησε κατά την πρώτη επίσκεψη του Πριγκόζιν στη Γενική Διοίκηση του LNA.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις που μεταδίδονται από το Sharq al-Awsat από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε από τον Χάφταρ «να ελαχιστοποιήσει την παρουσία ξένων δυνάμεων, ειδικά των Ρώσων, στη Λιβύη».

Ο Διοικητής της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) Στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ συζήτησε τη «ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη» με τον Χάφταρ σε μια συνάντηση όπου ήταν επίσης παρών ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Θύρα της Αφρικής η Λιβύη

Ο Φιτούρι, ωστόσο, δήλωσε ότι είτε το ζήτημα αφορά τη Ρωσία είτε άλλους, η Λιβύη είναι «ακόμη επιθυμητή από όλους στην ανανεωμένη ξέφρενη κούρσα προς την Αφρική».

Ο Φιτούρι είπε, «Η θέση της Λιβύης στη Μεσόγειο, η μεγάλη ακτογραμμή και η πύλη προς τη Βόρεια Αφρική σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι ο στόχος όλων των μεγάλων χωρών ή των ανερχόμενων περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία», είπε.

«Κάποια λιβυκά κόμματα πιστεύουν ότι τα συμφέροντά τους είναι να συνεργάζονται με ξένους με οποιοδήποτε όνομα», είπε ο Φιτούρι και ολοκλήρωσε τα λόγια του υπενθυμίζοντας ότι το αίτημα του λιβυκού λαού είναι «όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα».

aawsat