Τουρκικό Ινστιτούτο: Αν δεν συζητηθούν η διαμάχη κυριαρχίας στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συνεχίσουν να κρέμονται από ένα νήμα«Αν δεν συζητηθούν σοβαρά σημαντικά ζητήματα όπως η διαμάχη κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συνεχίσουν να κρέμονται από ένα νήμα», υποστηρίζει το Κέντρο Πολιτικών Σπουδών και Κρίσεων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το ANKASAM «οι διαφορές κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι προβλήματα που έχουν γίνει “φαύλος κύκλος” μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αν και αυτά τα προβλήματα έρχονται στο προσκήνιο κατά τις επισκέψεις, και οι δύο χώρες συμπεριφέρονται σαν να ξεφεύγουν από την αναζήτηση οποιασδήποτε λύσης».

«Αυτή η περίοδος συνεργασίας και διαλόγου είναι φυσικά σημαντική για την Τουρκία και την Ελλάδα, που υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ενενήντα χρόνια. Ωστόσο, αν δεν συζητηθούν σοβαρά σημαντικά ζητήματα όπως η διαμάχη κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συνεχίσουν να κρέμονται από ένα νήμα», τονίζεται.