Νέα ένταση τώρα μεταξύ Άγκυρας- Αθήνας εξαιτίας της Λιβύης: «Η Τουρκία έχει δάκτυλο»Η τελευταία ένταση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης σχετικά με τις σεισμικές έρευνες στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης έφερε στο προσκήνιο του ελληνικού Τύπου την εμπλοκή της Τουρκίας, γράφουν σήμερα τουρκικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με αυτά η προσωρινή κυβέρνηση στην Τρίπολη έδωσε σημείωμα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα λόγω σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης.

 Η Λιβύη έστειλε προειδοποιητική επιστολή στον Έλληνα πρέσβη Νίκο Γαρηλίδη και δήλωσε ότι η εν λόγω περιοχή ανήκει σε αυτήν.

Όπως επισημαίνεται, η επιστολή στάλθηκε λίγο πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και υπάρχουν υπόνοιες ότι η Τουρκία μπορεί να έχει ρόλο στη νότα της Λιβύης. 

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη Λιβύη και αυτό δηλώνει ότι μπορεί να έχει ρόλο στην τελευταία ένταση μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. 

Η Λιβύη είχε κατηγορήσει στο παρελθόν μέσω της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα βάσει της συμφωνίας που έχει με την Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης για την Οριοθέτηση Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 προκάλεσε κρίση και η Αθήνα ζήτησε την άμεση ακύρωση της συμφωνίας.