“Η Τουρκία δεν σκοπεύει να μεταφέρει τους S-400 σε καμία χώρα, ούτε στην Ουκρανία” – υπουργός Άμυνας τουρκικού καθεστώτος, Yasar Guler



Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ,Yasar Guler, διέψευσε τους ισχυρισμούς σχετικά με τα (δήθεν) σχέδια της Άγκυρας να μεταφέρει τα συστήματα του πυραυλικού συστήματος S-400, που το τουρκικό καθεστώς αγόρασε από τη Ρωσία, σε άλλη χώρα, και μάλιστα στην Ουκρανία.

«Η μεταφορά των S-400 σε οποιαδήποτε χώρα,  αποκλείεται», δήλωσε στο CNN Turk, o Yasar Guler.

Αφού η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαιο για την παράδοση των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 επόμενης γενιάς το 2019. Η Τουρκία άρχισε τότε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, με το μαχητικό Eurofighter να είναι μία από αυτές. Ο Yasar Guler ανέφερε νωρίτερα σχέδια για την αγορά 40 τέτοιων αεροσκαφών.

Η Βρετανία και η Ισπανία δεν αντιτίθενται στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, ενώ η Γερμανία, ως μέλος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Eurofighter, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία. Ο Guler δήλωσε στο CNN Turk ότι αναμένει πως το ζήτημα θα επιλυθεί θετικά.

Πηγή: https://tass.com/defense/1782959

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος