Κεφαλογιάννης: Χιλιάδες Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική ΠροστασίαΟ Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη του στην Εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, στα Παραπολιτικά 90.1 Fm, ανέφερε:

Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία και τις νέες ρυθμίσεις

Βρισκόμαστε σε μια αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο διότι, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, οι Ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Μάλιστα έχουμε δώσει τις διαθεσιμότητες εδώ και αρκετούς μήνες προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Για παράδειγμα τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται, κατά βάση, μέσω των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υπάρχουν τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία διαθέτουμε, εφαρμόζοντας τα σχέδια είτε «Ξενοκράτης», είτε «Δευκαλίων», όποτε ζητηθεί από πλευράς Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, έχουν ιδρυθεί συγκεκριμένα τμήματα κυρίως του Μηχανικού, τα οποία επίσης βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Περιλαμβάνεται συγκεκριμένη ρύθμιση, στο νέο νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, αναφορικά με ορισμένες νομοθετικές προβλέψεις που αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ταχύτερες διαδικασίες για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, τα οποία είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. 

 Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαΐου και αμέσως μετά θα εισαχθεί στη Βουλή. Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει και με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι το καλοκαίρι. Έχουμε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, όσον αφορά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Έχουν δοθεί όλες οι διαθεσιμότητες προς την Πολιτική Προστασία, με συγκεκριμένα τμήματα που απαρτίζονται από χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα όπου κληθούν, θα επέμβουν.

 Παράλληλα υπάρχουν ειδικά σχέδια όπου και προληπτικά, ομάδες που θα οριστούν -σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία- θα αναλάβουν την περιφρούρηση συγκεκριμένων περιοχών.