Η Ουκρανία ενισχύει την αεράμυνά της- μαχητικά από Κατάρ και Ελλάδα;



Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να δοκιμάσει αυτοσχέδιες κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες τις επόμενες εβδομάδες.

 Αυτό το σημαντικό βήμα έρχεται εν μέσω συζητήσεων για τη δυνατότητα προμήθειας της Ουκρανίας με 6 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 από τη Γαλλία, επιπλέον της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Mirage 2000-5 μαχητικά… περιορισμένες επιλογές από Γαλλία

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Tribune Dimanche, η Γαλλία αντιμετωπίζει περιορισμούς στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με περισσότερα από 6 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, γεγονός που ωθεί την Ουκρανία να αναζητήσει άλλες επιλογές για να καλύψει τις αεροπορικές της ανάγκες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μόνο 26 αεροσκάφη αυτού του τύπου και χρειάζεται να διατηρήσει τουλάχιστον μία αεροπορική μοίρα (20 αεροσκάφη) για να εξασφαλίσει την αμυντική της ικανότητα.

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μπορέσει να αποκτήσει 12 αεροσκάφη Mirage 2000-5, αριθμός που θεωρείται ο πιο λογικός υπό τις παρούσες συνθήκες.

Κατάρ και Ελλάδα… πιθανές πηγές

Το Κατάρ προσφέρει στην Ουκρανία μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία να ενισχύσει τον εναέριο στόλο της, καθώς η Ντόχα επιδιώκει να πουλήσει 12 αεροσκάφη Mirage 2000-5 στο εγγύς μέλλον.

Η πιθανότητα αυτής της συμφωνίας ενισχύει σημαντικά το προηγούμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και περιλαμβάνει την απόκτηση 60 αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων «Gepard» από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το Κατάρ σε προηγούμενη συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει 20 αεροσκάφη Mirage 2000-5 που μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απόρριψης τα επόμενα χρόνια, γεγονός που διευρύνει τις επιλογές της Ουκρανίας για την απόκτηση σύγχρονων μαχητικών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της.

Αποφασιστικά βήματα προς την αμυντική ανεξαρτησία

Τα βήματα που έλαβε η Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της, από τη δοκιμή εγχώριων κατευθυνόμενων βομβών έως την έρευνα σύγχρονων μαχητικών από διάφορες πηγές, αποτελούν σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητάς της να επιτύχει αμυντική ανεξαρτησία και να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.

Αυτές οι προσπάθειες καταδεικνύουν τη δέσμευση της Ουκρανίας να αναπτύσσει συνεχώς τις στρατιωτικές της ικανότητες, σημειώνει η Defense Arabia.