Αποζημίωση-παρωδία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζονται νύχταΑποζημίωση-παρωδία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζονται νύχτα
Του Γ.Κατσιάνη

Απολαβές-ψίχουλα λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που απασχολούνται κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το thesseconomy.gr, η αποζημίωση που θα λάβει ένας στρατιωτικός με υπηρεσία από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί είναι μόλις 13,85 ευρώ!

Ο λόγος είναι ότι για τις 8 ώρες νυχτερινής απασχόλησης προβλέπεται αποζημίωση μόνο για τις 5 ώρες(;) και μάλιστα προς 2,77 ευρώ/ώρα!

Αν αφαιρέσει κανείς και τις κρατήσεις, τότε τα χρήματα που παίρνει το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μόλις 10,3 ευρώ!!

“Προτείνουμε την χορήγηση ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση ώστε να αντισταθμίζεται δίκαια η εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες μέχρι 64 ώρες το μήνα στο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί νυχτερινή υπηρεσία, από 22:00 έως 06:00”, τονίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) και επισημαίνει ότι τα στελέχη “θα πρέπει να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου για όλες τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν νυχτερινή εργασία (από τις 22.00 ως τις 6.00), δικαιούνται να λάβουν το θεσπισμένο ελάχιστο όριο του ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 25% που υπολογίζεται στο υποχρεωτικώς θεσπισμένο ελάχιστο όριο ημερομισθίου. 

Thesseconomy