Τι ετοιμάζει πάλι η Άγκυρα; Τουρκικά μεταγωγικά πετούν συνεχώς από Αλ Βατίγια προς Τουρκία δια μέσω Αλβανίας-ΣκοπίωνΗ τουρκική βάση στην έρημο της Λιβύης έχει πάρει “φωτιά” ενώ η Άγκυρα αμφισβητεί ακόμη και τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στο Δέλτα του Έβρου

Περίεργη κίνηση στον αέρα έχουμε από την 1η Ιουνίου 2024,από τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M, από και προς την τουρκική βάση στην Αλ Βατίγια της Λιβύης, μεταφέροντας άγνωστο υλικό ( πιθανόν οπλικά συστήματα).  

Το έτερο περίεργο είναι ότι πρόκειται για πτήσεις από και προς Λιβύη, μέσω βαλκανικού δρομολογίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα itamilradar.

Χθες είχαμε μία ακόμη πτήση ενός τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους Airbus A400M της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (reg. 15-0051, c/s TUAF827), από την Λιβύη και την αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια προς την Τουρκία.

Το αεροσκάφος ολοκλήρωσε την ίδια διαδρομή αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση νωρίτερα σήμερα το πρωί.

“Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα τουρκικά αεροσκάφη με προορισμό τη Λιβύη ακολουθούν μια διαδρομή που τα οδηγεί βόρεια της Ελλάδας αντί της παλιάς διαδρομής που τα οδηγούσε κάτω από την  Κρήτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι λόγοι για την επιλογή της νέας διαδρομής είναι άγνωστοι. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι εκτός ορίων για πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό τη Λιβύη (και όχι μόνο)”, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Αλ Βατίγια στην Λιβύη κατά της Ελλάδος;
Οι πτήσεις αυτές ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι ενδεικτικό του ότι οι Τούρκοι εργάζονται πιθανόν για την δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής βάσης στην Αλ Βατίγια ( μεταφέροντας άγνωστο υλικό και όπλα), παράλληλα με τις διευκολύνσεις στην Μισράτα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο λόγος μπορεί να αφορά σχέδια στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, ή ακόμη και κάθοδο τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α. Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο σχέδιο της Άγκυρας που θέλει να περικυκλώσει την Ελλάδα από την πλευρά της Λιβύης, με την ανοχή δυστυχώς της δύσης, η οποία επιτρέπει  χωρίς κανέναν απολύτως σοβαρό λόγο την δημιουργία τουρκικής αεροπορικής βάσης στην χώρα αυτή.

Παλαιότερα, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα μετέφερε δυνάμεις στη βάση Αλ Βατίγια, ενώ θα μετασταθμεύσουν πιθανόν και πολεμικά αεροσκάφη F-16 στη βάση.

Σε αυτή τη διαδικασία, τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130E και A400M πετούν πολύ συχνά στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια  αλλά και στην Μισράτα, μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό πιθανότατα.

Η αεροπορική βάση στην Αλ Βατίγια, κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι κρίσιμης σημασίας λόγω του μεγέθους και της θέσης της.

Τούρκοι Αλβανοί και Σκοπιανοί κατά της Ελλάδας
Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε σκοπό να μετατρέψει Αλβανία-Σκόπια σε “τουρκικές στρατιωτικές βάσεις” κατά της Ελλάδος παλαιότερα, αλλά η ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ, χάλασε εν μέρει τα σχέδια της Άγκυρας.

Τα σχέδια αυτά αφορούσαν ουσιαστικά την στρατηγική περικύκλωση της ελληνικής επικράτειας.

Οι διευκολύνσεις όμως τουρκικών αεροσκαφών και δυνάμεων είναι μέσα στην ατζέντα των Τούρκων με Αλβανούς και Σκοπιανούς, και ότι βλέπουμε εδώ μερικά χρόνια είναι μια ιδιότυπη αμυντική “ συμμαχία” κατά της Αθήνας, διότι αυτό είναι.

 Όλο αυτό το σχέδιο των Τούρκων εντάσσεται σε ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο που αφορά τον “έλεγχο” των περιοχών από την Α.Θράκη, στη Νότιο Βουλγαρία (Τουρκογενείς), στα Σκόπια έως και την Αλβανία, για την ουσιαστική στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας.  

Αν δεν “ξυπνήσουν” έγκαιρα οι βαλκανικές ομόδοξες με την Ελλάδα χώρες της περιοχής θα δούμε το κίνδυνο αυτό στα Βόρεια σύνορα μας.

Οι καλύτερες βάσεις των Τούρκων στα Βαλκάνια προς το παρόν ευρίσκονται στο Κόσοβο και τη Βοσνία όπου η ΜΙΤ αλωνίζει.

Στο τουρκικό τόξο οφείλουμε να αντιπαραβάλλουμε ως Βαλκάνιοι ένα αντίστοιχο ορθόδοξο τόξο, ως την μόνη λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται Τουρκία.