Η Τουρκία διαφημίζει τα πυρηνικά της σχέδια και στο βάθος… πυρηνική βόμβα



Μπορεί εδώ κι ενάμιση χρόνο η Τουρκία προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι προτάσσει τον διάλογο ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων της, ωστόσο ποτέ δεν απώλεσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της. Τρανταχτό παράδειγμα τα πυρηνικά της σχέδια, που διαφημίζει ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι φόβοι γι’ απόκτηση πυρηνικής βόμβας δεν εκλείπουν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία δεν άλλαξε. Μπορεί να σταμάτησε να προβαίνει σε ωμές κινήσεις επιθετικότητας κυρίως προς τις γειτονικές της χώρες, όμως, η ρητορική της παραμένει η ίδια, με επεκτατικά – αλυτρωτικά σχέδια, τα οποία απλά δεν προτάσσει το ίδιο εμφατικά όπως στο παρελθόν.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της, οι διεργασίες συνεχίζονται με ταχείες διαδικασίες, ώστε να καταστεί όχι μόνο περιφερειακή αλλά και πυρηνική δύναμη. Κι αυτά σε σφιχτό εναγκαλισμό με την Ρωσία, περιφρονώντας επιδεικτικά το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει.

Δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις υποδομής για τη δημιουργία κέντρου εμπορίου φυσικού αερίου στην Τουρκία , ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Alparslan Bayraktar είπε ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια επιχειρηματική εταιρεία στο Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης ( IFM ) σε συνεργασία με την BOTAŞ και τη ρωσική Gazprom .

Δηλώνοντας ότι το φυσικό αέριο έρχεται στο προσκήνιο σε αυτόν τον τομέα επειδή είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ο Bayraktar σημείωσε ότι το πυρηνικό, το οποίο έχει μηδενικές εκπομπές, είναι επίσης σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επισημαίνοντας ότι αυτή η τάση συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ο Μπαϊρακτάρ είπε: “Στην COP28, θέσαμε έναν σημαντικό στόχο που σχετίζεται με τον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης πυρηνικής ενέργειας στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι στο ευθυγραμμιζόμαστε με τους στόχους που έχουμε θέσει εδώ και πολύ καιρό.” . είπε.

Ο Alparslan Bayraktar είπε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντική θέση στον στόχο της Τουρκίας να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια, αναφέροντας: «Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Επεσήμανε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία, όπως και στον κόσμο, και είπε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία θα αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πυρηνική έχει επίσης σημαντική θέση στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και το όραμα της Τουρκίας. Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία να αποκτά καθαρή ενέργεια τόσο σε βασικό φορτίο όσο και σε μακροπρόθεσμα, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τον εφοδιασμό της», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: «Η πυρηνική έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας».

Ο Τούρκος Υπουργός επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσαν ως στόχο την ίδρυση κέντρου εμπορίουφυσικού αερίου στην Τουρκία.

Πυρηνική βόμβα
Πίσω, όμως, από τα όμορφα λόγια περί «πράσινης ενέργειας» που θα φέρει η ενεργοποίηση των πυρηνικών αντιδραστήρων κρύβονται τα όνειρα της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Είναι κάτι που… ξέφυγε πριν από 3 μήνες στην εφημερίδα SABAH, με ένα άκρως επιθετικό άρθρο απέναντι στην Ελλάδα και το Ισραήλ, που το υπέγραφε ο Salih Tuna.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ότι αφορά την βοήθεια από τη Ρωσία που θα έχει η Τουρκία για την απόκτηση πυρηνικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το τίμημα. Το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που έχει υποστεί το Ιράν. Λόγω του εμπάργκο, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολλά βασικά είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αποβληθούμε από το ΝΑΤΟ (και αυτό θα ήταν καλό, παρεμπιπτόντως)».

Ο Τούρκος αρθρογράφος χτίζει το αφήγημα του πυρηνικού εξοπλισμού της Τουρκίας βάζοντας στο κάδρο των απειλών Ελλάδα και Ισραήλ, λέγοντας ότι «Δεδομένου ότι το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τα εδάφη της χώρας μας στους στόχους της Γης της Επαγγελίας, διαθέτει πυρηνικά όπλα, πρέπει να τα αποκτήσουμε και εμείς. Το γεγονός επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν οι κυρώσεις δεν αποδώσουν, δεν θα καθυστερήσουν να εξοπλίσουν την Ελλάδα με πυρηνικά όπλα, δεν αλλάζει την κατάσταση: Η Ελλάδα δεν είναι ήδη μια πλήρης βάση των ΗΠΑ; Άλλωστε, αφού το “γενοκτόνο Ισραήλ” απέκτησε την ατομική βόμβα, θα έκανε τόση διαφορά να έχει η Ελλάδα;»

Συνεχίζοντας το χτίσιμο του πυρηνικού αφηγήματος της Τουρκίας κάνει παραπομπή στον Kenneth Waltz, έναν «από τους θεμελιωτές του νεορεαλισμού, έγραψε κάποτε ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα είχε θετικές συνέπειες για τον κόσμο. Και η αιτιολόγησή του ήταν ότι τα πυρηνικά όπλα θα παρείχαν αποτροπή και ισορροπία μεταξύ των χωρών».

Για να καταλήξει: «Σύμφωνα με τον Waltz, η κύρια αιτία της αστάθειας στην περιοχή ήταν η ανισορροπία ισχύος. Και η πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της ανισορροπίας. Σε περίπτωση που το Ιράν διέθετε πυρηνικά όπλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να απειλούν το Ιράν με πόλεμο σε κάθε ευκαιρία με την υποκίνηση του Ισραήλ».

Το θέμα με τα πυρηνικά όνειρα της Τουρκίας δεν είναι καινούριο. Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι τίθεται με πιο επίμονο τρόπο να μπει σε φάση υλοποίησης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κάνει λόγο για την ανάπτυξη μυστικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, αποκαλύπτοντας την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – όπως και επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, από τον Ερντογάν, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και για πυρηνικά.

Το σχέδιο απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία δεν είναι νέο. Το έχει εκφράσει επίσημα ο Ερντογάν από το 2018 όταν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, ενώ αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ερντογάν είχε ανοιχτά δηλώσει ότι «κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι έναν – δύο. Αλλά μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ».

Πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου, κι ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις Κρίσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Επιτελείων, ο Τούρκος αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Deniz Aytan, υποστήριζε σε άρθρο στο “Deniz Kuvvetleri Dergisi”, το περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ότι μετά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού υποβρυχίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο άρθρο του, η Τουρκία με το Άκουγιου θα μπει στο παγκόσμιο κλαμπ των χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, προβλέποντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πολλαπλασιαστεί η τεχνογνωσία πάνω στο θέμα των εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας.

enikos.gr