Ο Φιντάν μετατρέπει τις τουρκικές πρεσβείες σε κέντρα συλλογής πληροφοριών της ΜΙΤΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για αναδιάρθρωση με στόχο τη μετατροπή του υπουργείου σε κέντρο πληροφοριών, τονίζοντας ότι η ένταξη του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT) θα επιταχυνθεί.

Ο Fidan απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γνωστών για τους δεσμούς τους με τη MİT στο Habertürk TV τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι μετά τη θητεία του ως επικεφαλής της MİT, προσπαθεί τώρα ως υπουργός Εξωτερικών να θεσμοθετήσει την αξία των πληροφοριών για το κράτος. Υπογραμμίζοντας την προηγούμενη επιτυχία του με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά του υπουργείου να υποβληθεί σε παρόμοιες προσπάθειες.

«Θα πρέπει να κοινοποιήσουμε ξεκάθαρα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας στην εξωτερική πολιτική στις υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε να μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στους περιορισμένους πόρους τους αποτελεσματικά», είπε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους. Μίλησε επίσης για την ανάγκη οι διπλωμάτες που εφαρμόζουν την εξωτερική πολιτική να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες πληροφοριών για να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Ο Φιντάν τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας την ανάγκη να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα. Τόνισε τη σημασία της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει πληροφοριών εντός του υπουργείου, εκφράζοντας την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού βάσει αυτών των απαιτήσεων και την ανάγκη κατάρτισης του υπάρχοντος προσωπικού σύμφωνα με τη νέα δομή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Φιντάν, ο οποίος επέστησε την προσοχή επειδή μιλούσε περισσότερο σαν γραφειοκράτης που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της MİT παρά ως υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε μια δομή που μοιάζει με το σύστημα της σοβιετικής εποχής όπου διπλωμάτες υπηρέτησαν επίσης ως πράκτορες πληροφοριών. Τόνισε την ανάγκη όλων των θεσμών με διεθνή δέσμευση να συντονιστούν στο πλαίσιο μιας ομάδας πληροφοριών για την παροχή ακριβών ενημερώσεων στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τους διορισμούς στο υπουργείο Εξωτερικών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ονόματα στον πρόσφατο γύρο διορισμών είναι ο Nuh Yılmaz, πρώην σύμβουλος τύπου και επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας στο MİT. Φημολογούμενοι εκείνη την εποχή ότι θα διοριζόταν υφυπουργός, ο Γιλμάζ διορίστηκε επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας (SAM) και σύμβουλος στο υπουργείο. Φαίνεται ότι ο Φιντάν κατάφερε τελικά να τον διορίσει ως αναπληρωτή του, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Yılmaz έχει ιστορικό επίβλεψης πρακτόρων και πληροφοριοδοτών σε παραδοσιακά τουρκικά μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακούς ιστότοπους ειδήσεων, με ορισμένους να εμπλέκονται στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ο Γιλμάζ ανακοίνωσε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με στόχο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και των πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου. Σύμφωνα με τον Yılmaz, αυτές οι πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μια επερχόμενη αλλαγή στις προϋποθέσεις για τους επίδοξους διπλωμάτες. Υπαινίχθηκε την πιθανότητα μελλοντικών αλλαγών, υποδεικνύοντας ότι η επάρκεια στην αγγλική γλώσσα μπορεί να μην παραμείνει υποχρεωτική για όλα τα άτομα που ελπίζουν να ακολουθήσουν διπλωματική σταδιοδρομία.

Επιπλέον, ο Ümit Ulvi Canik, πρώην νομικός σύμβουλος της MİT, διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Canik είχε προηγουμένως εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με την αναχαίτιση φορτηγού φορτωμένου με όπλα και πυρομαχικά το 2014, που φέρεται να προοριζόταν για ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο Canik είχε εκπροσωπήσει την MİT σε διάφορες νομικές υποθέσεις και έπαιξε ρόλο στην παρεμπόδιση της έρευνας του φορτηγού.

Ο Hacı Ali Özel, πρώην αναπληρωτής του Fidan, έχει οριστεί ως γενικός διευθυντής προσωπικού. Η επιστροφή του στο υπουργείο σηματοδοτεί τις προσπάθειες του Φιντάν να συγκεντρώσει μια ομάδα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αφαιρέσει περίπου το 30% του συνολικού διπλωματικού προσωπικού, περισσότερους από 700 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων πρεσβευτών, από το υπουργείο μετά από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στο το 2016, το οποίο πυροδότησε κυνήγι μαγισσών εναντίον αντιφρονούντων εντός των κρατικών θεσμών. Ένας μεγάλος αριθμός από τις ανοιχτές θέσεις καταλήφθηκαν τότε από πιστούς, υποστηρικτές και πολιτικά διορισμένα άτομα που δεν ήταν διπλωμάτες καριέρας.

Ο Gürsel Dönmez, ο οποίος στο παρελθόν συνεργαζόταν με τον Fidan στο MİT, διορίστηκε επικεφαλής σύμβουλος του Fidan. Ο Dönmez, ο οποίος ηγήθηκε του αυστριακού κλάδου της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID) και υπηρέτησε ως αρχικός αντιπρόεδρος της Προεδρίας των Τούρκων στο Εξωτερικό και των Συναφών Κοινοτήτων (YTB), είναι γνωστός για τη συμμετοχή του με τις κοινότητες της διασποράς στην Ευρώπη, μια στρατηγική στρατολόγησης απασχολείται από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.

Ένα κρίσιμο ραντεβού είναι αυτό της Fatma Ceren Yazgan, πρώην πρέσβης στη Γεωργία, η οποία θα ηγηθεί της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του υπουργείου. Ο προηγούμενος ρόλος της σε συνεργασία με το MİT για το προφίλ και τον εντοπισμό διπλωματών που εκδιώχθηκαν το 2016 υποδηλώνει την προθυμία να συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις για να δείξει πίστη στον Φιντάν και τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Οι υπάλληλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να εγκαταστήσουν μια καθορισμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στα τηλέφωνά τους, επιτρέποντας στους υπαλλήλους του υπουργείου να παρακολουθούν τις εσωτερικές επικοινωνίες μεταξύ του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμένων μηνυμάτων. Το μέτρο αυτό γίνεται αντιληπτό από τους εργαζόμενους ως επιτήρηση, αντανακλώντας ένα αίσθημα δυσπιστίας.

Διπλωμάτες που εργάζονται στο υπουργείο διέρρευσαν καταγγελίες σχετικά με την αναδιάρθρωση υπό τον Φιντάν, συνήθως μέσω πρώην πρεσβευτών που είναι τώρα πολιτικοί ή δημοσιογράφοι και που συνεργάζονταν στενά με το υπουργείο στο παρελθόν. Ο πρώην πρεσβευτής και πρώην βουλευτής Ahmet Erozan, σε tweet στις 30 Μαΐου στο X, επέκρινε τον Fidan ότι προσπάθησε να μετατρέψει το υπουργείο στο καλούπι της πρώην υπηρεσίας του υπό τις οδηγίες του Ερντογάν. Ο Erozan επεσήμανε ότι η τοποθέτηση πρώην μελών της MİT σε ανώτερες θέσεις εντός του υπουργείου έχει προκαλέσει σοβαρές εσωτερικές εντάσεις.

Ο Εροζάν υποστήριξε ότι η προοπτική του κυβερνώντος κόμματος για μετασχηματισμό του υπουργείου και των τάξεων του δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου θα αντισταθούν σε αυτήν την αλλαγή. Σημείωσε επίσης την παρουσία μιας μικρής μειοψηφίας στο υπουργείο που προσπαθεί να προχωρήσει μέσω του οπορτουνισμού και του καριερισμού.


ΠΗΓΗ