Ελληνικός Στρατός: Η πρόταση της Safran για να γίνουν τα ελληνικά Patroller ικανότερα και φονικότερα



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από εκπροσώπους της γαλλικής Safran, σχετικά με τις δυνατότητες και την προοπτική ανάπτυξης οπλικού φορτίου και δορυφορικού συστήματος πλοήγησης για τα ελληνικά Patroller. 

Όπως σας ενημερώσαμε σχετικά, στις 17 Μαΐου, στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ), και το Όπλο των Διαβιβάσεων, να παραλάβει τα νέα γαλλικά UAV τύπου Patroller. Τα Patroller θα ενισχύσουν τη δύναμη του 1ου και του 2ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτήρησης (ΣΕΗΠΠΕΠ) του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) και της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων). Τα Patroller χρησιμοποιούνται σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, καθώς και προσβολής στόχων.

Μπορούν να επιχειρούν για 14 ώρες συνεχώς, σε ύψος 16.000 ποδιών και με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων. Μπορούν να ενσωματώσουν ραντάρ συνθετικής απεικόνισης Pico, τεχνολογίας AESA, με κορυφαίες δυνατότητες (σε πλήρη σύνθεση το Patroller μπορεί να εφοδιαστεί με ηλεκτροπτικό-υπέρυθρο αισθητήρα και δύο αισθητήρες επιλογής, COMINT ή ELINT ή ραντάρ επιτήρησης επιφανείας). 

Τα Patroller ενσωματώνει ανθεκτικούς αναδιπλούμενους τροχούς, που επιτρέπουν την απογείωση και προσγείωση σε διαδρόμους μικρού μήκους και με την ελάχιστη υποδομή. Το ακουστικό και θερμικό ίχνος των UAV είναι μικρό, κάτι που αυξάνει την επιβιωσιμότητα του στο πεδίο της μάχης. 

Επίσης, έχει τη δυνατότητα αυτόματου πιλότου τόσο σε επίπεδο πτήσης, από και προς την περιοχή ενδιαφέροντος, όσο και σε επίπεδο απογείωσης και προσγείωσης. Τα  Patroller μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μέγιστου βάρους 250+ κιλών, ενώ μπορούν να διαβιβάσουν πληροφορίες και δεδομένα σε αποστάσεις έως 200 χιλιόμετρα ή έως 1.000 χιλιόμετρα, μέσω δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών.