Βλήματα VT-1 διαθέτει η Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΠαρίσιΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο την “παρατακτή” δύναμη μονάδων πυρός της αντιαεροπορικής άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Γαλλία. Το Παρίσι απηύθυνε στις 22 Απριλίου επίσημο αίτημα προς την Αθήνα, ζητώντας να εξετάσει την δυνατότητα συνδρομής για την ενίσχυση του σχεδίου αντιμετωπίσεως εναερίων ασύμμετρων απειλών, όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Αφού το γαλλικό αίτημα εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) από το ΥΠΕΘΑ παρουσιάστηκε στους Γάλλους κατάλογος με επιλογές που μπορούσαν να προσφερθούν με βάση το υπάρχον οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το σημείο ενδιαφέροντος ήταν τα γαλλικής προελεύσεως αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς (SHORADS) τύπου Crotale NG/GR που διαθέτουν οι Κλάδοι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Τελικώς οι Γάλλοι δέχθηκαν μόνο την διάθεση από την Ελλάδα αριθμού πυραύλων VT-1 που βάλει το σύστημα, με σκοπό την προσωρινή αύξηση του αποθέματός τους, για παν ενδεχόμενο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου και επομένως η ελληνική συνδρομή θα αφορά την μεταφορά των πυραύλων στην Γαλλία για ένα διάστημα μερικών μόνο εβδομάδων.