Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρήματα για το μαχητικό 6ης γενιάς NGAD - Θα κοστίζει 3 φορές περισσότερο από ένα F-35Θα πρέπει να μειώσουν τις δυνατότητές τους έτσι ώστε να μειωθεί και το κόστος ανά μονάδα του, αναφέρει το Πεντάγωνο

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού επόμενης γενιάς (έκτης) της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ονομάζεται Next Generation Air Dominance (NGAD), ωστόσο ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι το κόστος κάθε μαχητικού θα είναι 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός F-35.

Δεν Έχουν Τόσα Χρήματα οι Αμερικανοί
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία μελετά λίγο πιο προσεχτικά τις απαιτήσεις του stealth μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς που αναπτύσσει εντός του προγράμματος NGAD. Τώρα κρίσιμος στόχος του Πενταγώνου είναι να μειωθεί σημαντικά το κόστος ανά μονάδα, αφού μέχρι στιγμής η τιμή ανά μαχητικό ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί φαίνονται πρόθυμοι να θυσιάσουν κάποιες δυνατότητες για να μειώσουν την τιμή.

Ένας άλλος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να συνεργάζονται άψογα τα μελλοντικά μαχητικά NGAD με τα drones συνοδείας CCA (Collaborative Combat Aircarft), η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε πολύ πρόσφατα. Αυτά τα drones θα συμπληρώνουν τις δυνατότητες των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης και έκτης γενιάς.

Ο γραμματέας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ, επιβεβαίωσε πως η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόγραμμα NGAD από διαφορετική γωνία, συγκεκριμένα μία «οικονομικότερη» γωνία. Όπως και να έχει, το NGAD παραμένει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επόμενης γενιάς όλης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και περιλαμβάνει την ανάπτυξη φουτουριστικών όπλων, κινητήρων, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, αισθητήρων κλπ.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ είχε δηλώσει στο παρελθόν πως ήλπιζε να υιοθετήσει τα πρώτα μαχητικά του προγράμματος NGAD πριν το 2030, ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν ότι το εν λόγω πλάνο θα τηρηθεί. 

«Είναι μία πάρα πολύ ακριβή πλατφόρμα» δήλωσε ο Κένταλ, προσθέτοντας πως «είναι περίπου 3 φορές ακριβότερα από ένα F-35, για αυτό και θα μπορέσουμε να το παράξουμε μόνο σε μικρή ποσότητα».

Επίσημες εκτιμήσεις από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές υπολογίζουν πως το κόστος κάθε μαχητικού NGAD μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 350 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, νούμερο πραγματικά εξωφρενικό. Για να συγκρίνετε, κάθε μαχητικό πέμπτης γενιάς τύπου F-35 κοστίζει περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια για τους Αμερικανούς.

Αν όμως οι Αμερικανοί κάνουν τους συμβιβασμούς που μελετούν στον σχεδιασμό του μελλοντικού μαχητικού τους, τότε αναμένεται πως η τιμή ανά μονάδα του προγράμματος NGAD θα μειωθεί στα 247,5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη. 

«Ιδανικά [η τιμή] θα ήθελα να είναι χαμηλότερη από αυτήν ενός F-35 ή τουλάχιστον παρόμοια με αυτήν ενός F-35» πρόσθεσε ο Κένταλ. «Όπως ξέρετε, ούτε τα F-35 είναι φθηνά αεροσκάφη» έκλεισε ο Αμερικανός.