Λιβύη: Aυξάνονται οι ανησυχίες για τις κινήσεις των δυνάμεων του Χάφταρ προς τα σύνορα με την Αλγερία



Οι μετακινήσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης από την Κυρηναϊκή προς τα σύνορα με την Αλγερία στοχεύει στην προστασία των συνόρων και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Ωστόσο, οι μετακινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει  έντονες ανησυχίες στη δυτική Λιβύη αλλά και στην Αλγερία, σημειώνει η ιταλική Nova News.

Σύμφωνα με την παναραβική εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο «Al Arab», η παρουσία των δυνάμεων του Χάφταρ συγκεντρώνεται προς την κατεύθυνση της πόλης Γκαντάμες και του αεροδρομίου της, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Ο Σαντάμ Χάφταρ, εξήγησε ότι οι στρατιωτικές μετακινήσεις από την Κυρηναϊκή αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου που στοχεύει στην προστασία των συνόρων με περιπολίες στην έρημο και παρακολούθηση της συνοριακής λωρίδας με γειτονικές χώρες.

Μια εκδοχή που επιβεβαιώθηκε στην «Agenzia Nova» από τον Μοχάμεντ Αχμέντ Έγκλις, διοικητή του 173ου τάγματος του λιβυκού στρατού που συνδέεται με τις δυνάμεις του Χάφταρ και σταθμεύει στη νότια Λιβύη, μεταξύ του Ουμπάρι και των συνόρων με την Αλγερία.

Σύμφωνα με τον Έγκλις, «η Γενική Διοίκηση (του NLA) δεν έχει καμία πρόθεση να υποδαυλίσει το χάος στα σύνορα μεταξύ της Λιβύης και της Αλγερίας, η οποία είναι μια αδελφή χώρα με την οποία έχουμε στενές ιστορικές και κοινωνικές σχέσεις και την οποία σεβόμαστε».

Άλλες πηγές της Λιβύης, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κινήθηκαν ως απάντηση σε ορισμένες κινήσεις του αλγερινού στρατού στη νότια Λιβύη, ιδιαίτερα κοντά στο Γκατ και την Γκαντάμες.

 Το ίδιο 173ο τάγμα είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των μονάδων του, αφού ο αλγερινός στρατός είχε εγκαταστήσει ορισμένα σημεία ελέγχου σε εγκαταλελειμμένες ουδέτερες περιοχές στη λιβυκή πλευρά των συνόρων.

Ως προς αυτό, ο Έγκλις διευκρίνισε ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει μόνο ότι ο στρατός είναι σε επιφυλακή, κάτι που απαιτεί ετοιμότητα και προετοιμασία από όλες τις μονάδες». Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Χάφταρ προς τα σύνορα με την Αλγερία, ο διοικητής του 173ου τάγματος υπογράμμισε ότι «γίνονται εργασίες για την προστασία των συνόρων και τη βελτίωση της σταθερότητας».

«Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που αποσκοπεί στην παρακολούθηση της συνοριακής λωρίδας και στην καταπολέμηση τυχόν πιθανών απειλών. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια», εξήγησε ο  Έγκλις.

Το πέρασμα Γκαντάμες μεταξύ Αλγερίας και Λιβύης συνεχίζει να παραμένει κλειστό για την κυκλοφορία, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το άνοιγμα του. Ο έλεγχος του Γκαντάμες είναι ιδιαίτερα στρατηγικός, τόσο για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και για τον πλούτο των πετρελαϊκών πόρων της περιοχής.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corporation (NOC) και η ρωσική εταιρεία Tatneft ανακοίνωσαν μια νέα ανακάλυψη πετρελαίου στη συμβατική περιοχή 04/82 που βρίσκεται στο κοίτασμα Γκαντάμες, μετά από δοκιμές στο ερευνητικό πηγάδι 1-82/4 (F1-82/4), με γεωτρήσεις σε συνολικό βάθος 8.500 ποδιών και απόδοση 1.870 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Ωστόσο, οι κινήσεις των μονάδων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Χάφταρ οδήγησαν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις της.

 Η στρατιωτική κινητοποίηση έχει επίσης εγείρει σοβαρές ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Ο φόβος είναι ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να σπάσει την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βασίζεται η εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Λιβύη τον Οκτώβριο του 2020. δηλαδή, που αποτελείται από τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν την Ιταλία και τη Γερμανία) στη Λιβύη εξέδωσε κοινή δήλωση εκφράζοντας «ανησυχία» για τις τελευταίες εξελίξεις.

 Το κείμενο υπογραμμίζει την επείγουσα αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Λιβύης, σε ένα πλαίσιο πολιτικού αδιεξόδου που επιμένει στη χώρα, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης και βίαιων συγκρούσεων.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής δημοσίευσε επίσης ένα σημείωμα για να εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία της για την πρόσφατη στρατιωτική κινητοποίηση» των δυνάμεων του Χάφταρ.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η απεσταλμένη του ΟΗΕ επικεφαλής της UNSMIL, Stephanie Khoury, μίλησε για τις αυξανόμενες ανησυχίες στην περιοχή.

«Στις 9 Αυγούστου, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κινήθηκε μονομερώς προς τις νοτιοδυτικές περιοχές της Λιβύης, πυροδοτώντας την κινητοποίηση δυτικών δυνάμεων και ομάδων και επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση. Ενώ ο NLA κατέστησε σαφές ότι ο σκοπός της κίνησης των δυνάμεων ήταν η ασφάλεια των νοτιοδυτικών συνόρων, αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει εντάσεις στη Δύση και έχει εγείρει ανησυχίες με τη γείτονα της Λιβύης, την Αλγερία», είπε η Khoury.

Η σημερινή Λιβύη διοικείται από δύο αντίπαλους πολιτικοστρατιωτικούς συνασπισμούς: από τη μία πλευρά την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη του πρωθυπουργού  Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, και από την άλλη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού που ορίστηκε από το κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά, Οσάμα Χαμάντ, στην πραγματικότητα ένα παράλληλο στέλεχος με έδρα τη Βεγγάζη που διευθύνεται από τον στρατηγό Χάφταρ, με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία.