Αμερικανικός Στρατός: Ο μελλοντικός πόλεμος θα είναι φονικότερος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η έμφαση που δίδεται στον ελιγμό



Σύμφωνα με έκθεση της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος του Αμερικανικού Στρατού (TRADOC : Training & Doctrine Command) ο πόλεμος στο μέλλον θα είναι φονικότερος και θα πρέπει να αναθεωρηθεί η παραδοσιακή έμφαση που δίδεται στον ελιγμό. Η φονικότητα των μελλοντικών πολέμων θα αυξηθεί λόγω της υιοθέτησης νέων όπλων και νέων τεχνολογιών, ο συνδυασμός των οποίων θα επιτρέπει την προσβολή από απόσταση και με ακρίβεια. 

Η έκθεση επικεντρώνει στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, στις οποίες θα κυριαρχούν τα πυρά πυροβολικού (οβίδες, ρουκέτες, πύραυλοι) και τα μη-επανδρωμένα συστήματα (χερσαία και εναέρια). Τα όπλα αυτά θα αποτελούν «το σημείο αναφοράς» των επιχειρήσεων, συνεπώς η προστασία και η ασφάλεια των δυνάμεων ελιγμού θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Αμερικανικός Στρατός βασίζεται στον ελιγμό και την ταχεία κίνηση με στόχο τον αιφνιδιασμό και την καταστροφή εχθρικών σχηματισμών. Ωστόσο, η χρήση προηγμένων μη-επανδρωμένων συστημάτων και αισθητήρων από τις εχθρικές δυνάμεις, σημαίνει ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν και να προσβάλουν τις αμερικανικές δυνάμεις πριν ακόμα ξεκινήσουν την επίθεση τους. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα, σύμφωνα με την έκθεση της TRADOC, σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα κέντρα διοίκησης και ανεφοδιασμού θα πρέπει να μετακινηθούν προς τα πίσω, για μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι όμως που θα δυσκολέψει την υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν ρωσική επίθεση με την προσβολή των ρωσικών στρατευμάτων από τη φάση της συγκέντρωσης τους. Ένα δεύτερο συμπέρασμα της έκθεσης της TRADOC είναι ότι οι μικρής διάρκειας πόλεμοι μεγάλης κλίμακας θα δώσουν τη θέση τους σε μεγάλης διάρκειας πολέμους, ιδιαίτερα στην περίπτωση ισοδύναμων αντιπάλων. 

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η παραγωγή και διάθεση πυρομαχικών θα είναι κρίσιμος παράγοντας, δηλαδή η διατήρηση της ικανότητας εκτόξευσης μεγάλου όγκου πυρός οποιαδήποτε στιγμή. Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των απωλειών. Μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμοι σημαίνει περισσότερες απώλειες, άρα ανάγκη διάθεσης εφεδρείας.