Νίκος Δένδιας: «Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει»



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στράτηγο Δημήτριο Χούπη, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Απελευθέρωση των Κυθήρων.

Ο υπουργός παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων, την οποία τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Εν συνεχεία μετέβη στο Μνημείο Απελευθέρωσης Λιμένα Καψαλίου, όπου κατέθεσε στέφανο μετά την επιμνημόσυνη δέηση.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννης Βουτσινάς, ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Διοικητής της Ναυτικής Διοικήσεως Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Γούναρης ΠΝ, ο Πρόεδρος Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Βερνάρδος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων καθώς και πολίτες.

Κατά τον χαιρετισμό του στο Μνημείο Απελευθέρωσης Λιμένα Καψαλίου, ο κ. Δένδιας τόνισε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στα Κύθηρα, για να τιμήσουμε τα 80 χρόνια από την απελευθέρωσή τους.

»Στις 4 Σεπτεμβρίου 1944 –τα είπε εξαιρετικά εύγλωττα ο Δήμαρχος– οι γερμανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το νησί.

»Είχαν γραφεί ιστορίες δόξας από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης στα χωριά των Κυθήρων και στις 25 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε εδώ ο Υπουργός Ανασυγκρότησης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθώς επίσης και το αντιτορπιλικό “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” με τον Ιερό Λόχο, επισφραγίζοντας έτσι την απελευθέρωση των Κυθήρων.

»Για εμένα τα Κύθηρα, παρότι είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που τα επισκέπτομαι, μου δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας, φαντάζομαι λόγω της επτανησιακής καταγωγής μου.

»Όμως τα Κύθηρα, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε εξαιρετικά εύγλωττα αναφερθήκατε στο παρελθόν και στην ιστορία και υπονοήσατε το παρόν και το μέλλον.

»Τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα σημείο όπου συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος.

»Ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα, ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για την Ανατολική Μεσόγειο.

»Ο έλεγχος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής και των διόδων εδώ εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

»Η Ναυμαχία του Ματαπά μεταξύ του αγγλικού και του ιταλικού Ναυτικού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επισφράγισε την κυριαρχία των Άγγλων στην ευρύτερη περιοχή για να ανατραπεί αυτό –το είπατε– από τη χρήση της γερμανικής αεροπορίας όταν οι χιτλερικές δυνάμεις κατέβηκαν στο νότο.

»Ερχόμαστε όμως στο σήμερα. Θα ήθελα να πω ότι μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έχουμε μια πάγια πολιτική.

»Να επισκεπτόμαστε τα μικρά νησιά, όχι θεωρώντας ότι η παρουσία μας προσδίδει κάποια τιμή στους κατοίκους, το ανάποδο ισχύει, σε εμάς προσδίδει τιμή η επαφή μαζί τους, αλλά θέλοντας να υπογραμμίσουμε τη σταθερή θέληση της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχει ενεργό παρουσία στα μικρά νησιά μας.

»Διότι τα νησιά μας αυτά αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Και ας μην έχουμε αυταπάτες, κυρίες και κύριοι.

»Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει.

»Είναι τελείως αναντίστοιχο με την Ιστορία της και το γενετικό της υλικό.

»Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να υποδηλώσουμε το αυτονόητο.

»Την απόλυτη διάθεση να διασφαλίσουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε τη διατήρηση ισχυρού και ακμαίου ελληνικού πληθυσμού στα μικρά μας νησιά, και βεβαίως διά αυτών και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

»Κάτι που δεν συνιστά κατ’ επιλογήν πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστά διαχρονικά από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο σήμερα εκπροσωπώ εδώ- εκπλήρωση του αυτονόητου συνταγματικού μας καθήκοντος.

»Θα ήθελα, επίσης, τελειώνοντας να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που είχα την ευκαιρία να σφίξω το χέρι του κυρίου Δαπόντε, επιζώντος αυτής της ιστορικής στιγμής (της απελευθέρωσης των Κυθήρων).

»Δεν περίμενα όταν ερχόμουν εδώ ότι θα έχω αυτή την τύχη.

»Και πέραν του επισήμου κειμένου της ομιλίας, κύριε Δήμαρχε, να πω δύο παρατηρήσεις.

»Βεβαίως, πολύ σωστά το είπατε. πλέον η πολιτική συζήτηση διεξάγεται ως συζήτηση ιδεών και όχι ως συζήτηση όπλων.

»Και οι πολιτικοί δεν εξορίζονται πλέον.

»Ο ελληνικός λαός απλώς όταν κρίνει ότι δεν τους υπηρετεί, τους στέλνει στο σπίτι τους, και πολύ καλά πράττει.

»Αν εν πάση περιπτώσει, πράγμα που απεύχομαι, αν επρόκειτο ποτέ να εξοριστώ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα παρακαλούσα να με στείλουν εδώ, στα Κύθηρα!

»Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κ. Δένδιας παρευρέθηκε στην επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Κυθήρων στον ηλικίας 101 ετών αντιστασιακό Εμμανουήλ Δαπόντε και παρακολούθησε κονσέρτο από τον πιανίστα Αλέξανδρο Κυριακόπουλο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη επίσης στην ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» που ναυλοχεί στα Κύθηρα και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με προσκύνημα και ξενάγηση στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.