Ξεκίνησε η ναυτική αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» στην Ανατολική Μεσόγειο που θα προσελκύσει τους Τούρκους στην περιοχή



Σε μειονεκτική θέση η ΕΦ ανακοίνωσε σε έκθεση του το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών-Η Τουρκία ετοιμάζεται να επεκτείνει την εξουσία της σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

Αρχίζει σήμερα η αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ», που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι η άσκηση «EUNOMIA 5 – 2024» συντονίζεται από την Ελλάδα και θα διεξαχθεί στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Σκοπός της άσκησης αποτελεί η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων, αναφέρεται.

Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια και θα εξεταστούν αντικείμενα θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιαεροπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεων ενάντια σε ασύμμετρες απειλές, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και άσκηση κυβερνοπολέμου.

Σε μειονεκτική θέση η ΕΦ σε σχέση με πριν από το 1974 αναφέρει σε έκθεση του το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών
Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πιο μειονεκτική θέση απ’ ό,τι πριν από το 1974, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Άμυνας για την άμυνα και την Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.).https://simerini.sigmalive.com/article/2024/9/12/se-meionektike-these-e-eph-se-skhese-me-prin-apo-to-1974-leei-to-kupriako-kentro-strategikon-meleton/

Μεταξύ άλλων, το Κέντρο σημειώνει ότι «η Ε.Φ., όπως λέει ο Πρόεδρος, είναι πράγματι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν 60 χρόνια. Είναι ένα πιο οργανωμένο σύνολο με σχετικά καλύτερο εξοπλισμό, μεγαλύτερη συνοχή και πιο καταρτισμένα στελέχη. Είναι όμως στρατιωτικά και γεωγραφικά σε εξαιρετικά πιο μειονεκτική θέση από ό,τι πριν το 1974».

Ακόμη, αναφέρει ότι «η ανακοίνωση της προωθούμενης πρότασης εθελοντικής στρατιωτικής θητείας των γυναικών είναι εντυπωσιακή μεν αλλά και αποκαλυπτική προχειρότητας χειρισμών». Προσθέτει ότι «ο ίδιος ο ΥΠΑΜ ομολόγησε πως η απόφαση αυτή δεν ήταν προϊόν μελέτης αλλά - εάν είναι δυνατό - γιατί “διαπιστώθηκε, μέσω συζήτησης, ενδιαφέρον από γυναίκες να υπηρετήσουν”».

Η Άγκυρα ετοιμάζεται για ωμή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά του ελληνισμού

Γενική ενεργειακή "επίθεση" στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι ετοιμάζει η Άγκυρα, που θέλει να υφαρπάξει ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα, μέσω Αιγύπτου.

“Η Τουρκία ενδιαφέρεται για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για την προμήθεια υδρογονανθράκων μέσω πλοίων της Τουρκικής Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU)”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.

Ο Αλπαρσλάν Μπαυρακτάρ με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρ,Ν. Ερντογάν, ξεκίνησε σχέδιο αλώσεως της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια περίοδο, τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μιλούν με ωμό τρόπο για διεκδικήσεις 152 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, τη Σύμβαση του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ως στόχος των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Η Τουρκία με αυτό το οπλοστάσιο που ετοιμάζει και τις ετοιμασίες στις ΕΔ της, ετοιμάζεται από ένα πιθανό στρατιωτικό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι ένα  παρατεταμένο πόλεμο με την Ελλάδα στην ίδια περιοχή και το Αιγαίο, κάτω από ειδικές συνθήκες, αφού και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Η αίτηση όμως της Άγκυρας στους BRICS, όσο και να μην φαίνεται, έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στις ΗΠΑ.
Η αντίδραση των Αμερικανών δεν έχει γίνει ακόμα εμφανής λόγω της προεκλογικής περιόδου στην χώρα.