Ποιοι είναι οι στρατιωτικοί στόχοι που θέλει να χτυπήσει η Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς



Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελπίδες της Ουκρανίας πηγαινοέρχονταν σαν τρενάκι του λούνα παρκ περιμένοντας τη Δύση να δώσει το πράσινο φως σε πλήγματα στόχων εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα. 

Ο Guardian ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αποφασίσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Το Politico έγραψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να συζητά πιθανούς στόχους που θα μπορούσε να χτυπήσει η Ουκρανία με τα όπλα μεγάλης εμβέλειας της.

Δημοσίευμα τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εντόπισε όχι λιγότερους από 250 στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται εντός εμβέλειας των πυραύλων ATACMS που έχουν προμηθεύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους εντός της εμβέλειας του ATACMS είναι μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, σταθμοί επικοινωνιών, κέντρα επιμελητείας, εγκαταστάσεις επισκευής, αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών και μόνιμα στρατηγεία που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο να μετακινηθούν ή να προφυλαχθούν σύντομα από πιθανή επίθεση.

Εάν τοποθετηθούν κοντά στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονται από τη Δύση θα μπορούσαν να βάλουν σε εμβέλεια τεράστιες εκτάσεις ρωσικού εδάφους. Η περιοχή περιλαμβάνει στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και αποθήκες πυρομαχικών.

Όσο για τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, θεωρούνται ιδανικό όπλο για διείσδυση σε αποθήκες και αποθήκες πυρομαχικών, όπως αυτά που χρησιμοποίησε η Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η Kyiv Independent γράφει ότι πολλά κέντρα πληθυσμού θα βρίσκονται επίσης εντός εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ροστόφ ον Ντον (πληθυσμός 1,1 εκατομμύριο), Βορονέζ (πληθυσμός 1 εκατομμύριο), Κράσνονταρ (πληθυσμός 1,1 εκατομμύριο), Λίπετσκ (πληθυσμός 496.000), Μπριάνσκ (πληθυσμός 350.000), το Σμολένσκ (πληθυσμός 310.000), καθώς και το βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Νοβοροσίσκ (πληθυσμός 262.000).

Αυτός ο μη εξαντλητικός κατάλογος δεν περιλαμβάνει πόλεις στην Κριμαία ή άλλες περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο, ή πόλεις στη Ρωσία που έχουν ήδη υποστεί ουκρανικές επιθέσεις, όπως το Μπέλγκοροντ.


Οποιαδήποτε αλλαγή στη δυτική πολιτική πιθανότατα θα έρθει επίσης με την κατανόηση ότι τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα πραγματοποιηθούν αμυντικά εναντίον στρατιωτικών στόχων.

Μια δημόσια λίστα στόχων –είτε αυτοί που ζητήθηκαν από την Ουκρανία είτε εγκρίθηκαν από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο– είναι απίθανο για επιχειρησιακούς λόγους, αλλά η Kyiv Independent έχει συντάξει μια λίστα με μερικούς από τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους σε αυτόν τον τομέα.

Μερικοί από τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους:

-Η στρατιωτική αεροπορική βάση του Λίπετσκ χτυπήθηκε από drones τον Αύγουστο
-Αεροπορική βάση Σατάλοβο στην περιοχή Σμολένσκ
-Στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιλέροβο στην περιοχή του Ροστόφ, που υπέστη ζημιές από επιδρομή drone τον Ιούλιο
-Στρατιωτικό αεροδρόμιο Γέισκ στο Κράι Κρασνοντάρ, που υπέστη ζημιές σε επιθέσεις με drone τον Ιούνιο και τον Απρίλιο
-Κέντρα διοικητικής μέριμνας και διοίκησης στο Ροστόφ-ον-Ντον, που ήταν το αρχηγείο της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
-Αεροπορική βάση Primorsko-Akhtarsk στο Krasnodar Krai, που χρησιμοποιείται τακτικά από τη Ρωσία για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed στην Ουκρανία
-Η ναυτική βάση Νοβοροσίσκ, όπου μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει μετακινηθεί μετά από μια σειρά καταστροφικών επιθέσεων από την Ουκρανία στην κύρια βάση της Κριμαίας.