Ουκρανός διοικητής: «Δείτε πώς οι Ρώσοι μας κατατροπώνουν στο Κουρσκ»



Πόσο άξιζε τελικά η εισβολή στο Κουρσκ;

«Μπορείτε να δείτε πώς οι Ρώσοι μας κατατροπώνουν», μουρμούρισε  Ουκρανός διοικητής γνωστός με το διακριτικό «Φοίνικας». Ο ενθουσιασμός από την εισβολή στο Κουρσκ, προσγειώνεται απότομα.
Η ρωσική επίθεση κέρδισε έδαφος τον Αύγουστο, αφού η Ουκρανία άφησε «γυμνό» το ανατολικό μέτωπο, εκτρέποντας χιλιάδες στρατιώτες από τα πιο μάχιμα στρατεύματά της για να πραγματοποιήσει την αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ.

Βλέποντας τους Ρώσους να έρχονται
Ήταν απόγευμα με καύσωνα, και οι οθόνες του κέντρου διοίκησης της 15ης Ταξιαρχίας της Ουκρανικής Εθνοφρουράς έδειχναν  ανησυχητικά πλάνα από το ανατολικό μέτωπο: δώδεκα εξαιρετικά καταστροφικές ρωσικές βόμβες ολίσθησης κατευθύνονταν  προς τις ουκρανικές θέσεις, Περιγράφουν οι Financial Times.

Σε μια άλλη οθόνη, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη  στόχευαν  ουκρανικά άρματα μάχης. Και σε μια τρίτη, με εικόνες από ουκρανικό αναγνωριστικό drone, εχθρικές μηχανοκίνητες μονάδες που κατευθύνονταν προς τις δυνάμεις του Κιέβου.

Χημικά: Αναγκάστηκαν να βγουν από τα χαρακώματα για να πεθάνουν
Ο Γιούρι, διοικητής της 68ης Ταξιαρχίας Γιέγκερ, τα στρατεύματα του οποίου πολέμησαν αλλά τελικά απέτυχαν να υπερασπιστούν την πόλη Νοβοχροντίβκα, έκανε αναφορά για ρωσικές επιθέσεις με χημικά όπλα συμπεριλαμβανομένης μιας τον Απρίλιο, όταν οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να βγουν από τα χαρακώματα για να αναπνεύσουν μόνο και μόνο για να σκοτωθούν από τα ρωσικά πυρά.. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τον Μάιο ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χλωροπικρίνη κατά των ουκρανικών δυνάμεων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ουκρανία ήλπιζε ότι η τολμηρή επιχείρησή της θα ανάγκαζε το Κρεμλίνο να μεταφέρει στρατιωτικούς πόρους από το Ντονέτσκ, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Αντ’ αυτού, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις, κινούμενες σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Ποκρόβσκ και μόλις 4 χιλιομέτρων από το Μίρνοχραντ, εξαπολύοντας τη δύναμη του ρωσικού στρατού εναντίον των δύο κόμβων εφοδιασμού των Ουκρανών, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την περιοχή πριν από το τέλος του έτους.

Διοικητικές αλλά και απλοί στρατιώτες, εκτιμούν πως το αντιστάθμισμα της εισβολής στο Κουρσκ ήταν – επιεικώς – ανεπαρκές.


«Το Κουρσκ ήταν μια καλή ιδέα, εξέθεσε τη Ρωσία δείχνοντας τις αδυναμίες της», δήλωσε διοικητής ουκρανικής μονάδας χερσαίων δυνάμεων. «Αλλά πληρώνουμε το τίμημα με  περισσότερα δικά μας εδάφη»

«Πού είναι οι οχυρώσεις μας;»
Οι καθυστερήσεις στις δυτικές παραδόσεις όπλων αποτελούν επίσης παράγοντα επιδείνωσης της κατάστασης των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσαν διοικητές. Όμως επέρριψαν την ευθύνη στη στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου που κινήθηκε πολύ αργά για την οικοδόμηση αμυντικών γραμμών και στη συνέχεια κατασκεύασε αναποτελεσματικά χαρακώματα και θέσεις πυρός.

«Πού είναι οι οχυρώσεις μας;» αναρωτήθηκε ένας άλλος διοικητής. «Δεν υπήρχαν πραγματικές αμυντικές γραμμές» τον Φεβρουάριο, όταν οι Ρώσοι κατάφεραν για πρώτη φορά να κάνουν διάρρηξη του μετώπου, καταλαμβάνοντας την πόλη Αβντίιβκα. Ό,τι οικοδομήθηκε έκτοτε ήταν ανεπαρκές,  σε ανοιχτά χωράφια, μακριά από δενδροστοιχίες και μερικές φορές πίσω από κορυφές λόφων – γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του εχθρού. «Δεν μπορούμε να στείλουμε πεζικό σε χαρακώματα χωρίς καμία κάλυψη».

Τα στρατεύματα καταφεύγουν στους θάμνους, οι οποίοι δύσκολα κρύβουν τις κινήσεις τους, οδηγώντας σε «παράλογους θανάτους».

Αλλαγή της ρωσικής στρατηγικής
Εντωμεταξύ, εάν «πέσουν» το Ποκρόβσκ και το Μίρνοχραντ – ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο – θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμη  μεγαλύτερες πόλεις και θα ενισχύσουν σημαντικά τη στρατηγική θέση της Ρωσίας στην περιοχή, προειδοποίησαν Ουκρανοί διοικητές.

Η κατάληψη  των δύο στρατηγικών περιοχών  θα έπληττε επίσης το ηθικό των Ουκρανών, το οποίο αναπτερώθηκε -παρά τα προβλήματα- από την εισβολή στο Κουρσκ.

Ο Mykhailo Temper, διοικητής πυροβολαρχίας στο 21ο τάγμα της ειδικής προεδρικής ταξιαρχίας της Ουκρανίας που βρίσκεται στην περιοχή από τον Απρίλιο, δήλωσε ότι η ρωσική τακτική άλλαξε στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούν τώρα ταχύτερες,  κινητές μονάδες και έχουν υιοθετήσει στρατηγικές που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η Wagner, η παραστρατιωτική ομάδα υπό την ηγεσία του νεκρού πλέον Ρώσου πολέμαρχου Γιεβγκένι Πριγκόζιν – ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πέρυσι, μετ;a την εξέγερσή του κατά των ανώτατων αξιωματούχων της Μόσχας.

Φορτηγά-ψυγεία με νεκρούς στρατιώτες
Τα σημάδια της καταστροφικής προέλασης της Ρωσίας  είναι εμφανή γύρω από το Ποκρόβσκ. Φορτηγά-ψυγεία με νεκρούς στρατιώτες περνούν  μπροστά από επιγραφές που προτρέπουν τους οδηγούς να «προσευχηθούν για τα στρατεύματα».

Φορτηγά μεταφέρουν επίσης  κατεστραμμένο οπλισμό   στα μετόπισθεν για επισκευές και εκσκαφείς σκάβουν νέα χαρακώματα σε χωράφια με ηλιοτρόπια που δεν  έχουν θεριστεί.

Μέσα στην πόλη, η ατμόσφαιρα είναι απόκοσμα έρημη, διακοπτόμενη από τον ήχο των κοντινών βομβαρδισμών.

Τα περισσότερα κτίρια φέρουν τα σημάδια των αεροπορικών επιθέσεων. Οι ρωσικοί πύραυλοι εξουδετέρωσαν επίσης την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τον Αύγουστο, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση οικογενειών και παιδιών από το Ποκρόβσκ και το Μυρνοχράντ, που αριθμούσαν 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, 18.000 κάτοικοι παραμένουν στις δύο πόλεις, καθώς τα τρένα που μετέφεραν πολίτες προς τη Δύση ακυρώθηκαν αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σαταθμός βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά, στο Παβλοχράντ.

Οι zhduny, ή «αυτοί που περιμένουν
Οι ντόπιοι που αρνήθηκαν να φύγουν το έκαναν είτε από πείσμα είτε από φόβο να ξεκινήσουν από την αρχή σε ένα νέο τόπο. Μια μικρή ομάδα, γνωστή ως zhduny, ή «αυτοί που περιμένουν», υποστηρίζουν τους Ρώσους, πιστεύοντας ότι η ζωή θα βελτιωθεί υπό την κυριαρχία τους. Ουκρανοί διοικητές συνάντησαν πρόσφατα zhduny στο κοντινό Selydove, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν. Οι Ρώσοι μετέφεραν κάποιους στην κατεχόμενη Μαριούπολη, δήλωσε Ουκρανός διοικητής.

naftemporiki.gr