Οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις δεν ενδείκνυνται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και προβολή



Κάθε άσκηση του ΝΑΤΟ βασίζεται στις ανάγκες κοινής εκπαίδευσης των συμμάχων
Θεόδωρος Θεοδώρου

Κάθε άσκηση του ΝΑΤΟ βασίζεται στις ανάγκες κοινής εκπαίδευσης των συμμάχων, χρησιμοποιώντας τα ίδια ή συνεργαζόμενα οπλικά συστήματα, με τους ίδιους όρους σεναρίου που ισχύουν για όλα τα μέλη της συμμαχίας, στον χώρο κράτους μέλους, που από κοινού αποφασίζεται να αναπτυχθεί το σενάριο της άσκησης.

Τα συμμαχικά αεροδρόμια, οι αριθμοί που αναφέρονται στις συμμετέχουσες δυνάμεις και οι λεπτομέρειες της άσκησης δε συνηθίζεται στη Βορειοατλαντική συμμαχία να ανακοινώνονται, ή να σχολιάζονται δημόσια πριν ολοκληρωθεί η άσκηση.

Μόνο στη χώρα μας, με ποιου επιλογή και ευθύνη, η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των αεροσκαφών και των άλλων δυνάμεων υποστήριξης που θα σταθμεύσουν στη χώρα μας, στην ταυτότητα της αεροπορικής μονάδας που επιλέγεται ως κύρια βάση των επιχειρήσεων, στην εθνική προέλευση των ασκούμενων πληρωμάτων και βεβαίως στην αποκάλυψη του κεντρικού στόχου του σεναρίου.

Μέσα σε όλη τη θολούρα, που κυριαρχεί για την έκταση και τη σημασία της ενημέρωσης ακόμη και για θέματα υψηλής διαβάθμισης στο νατοϊκό πλαίσιο, έγκριτοι αναλυτές προβάλουν διμερή θέματα παρ όλο που το συμμαχικό πλαίσιο διαφοροποιείται από τις διμερείς σχέσεις των χωρών σε μία προσπάθεια εξασφάλισης της αμυντικής στρατηγικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αν σύμμαχος έχει αποδεχθεί να θεωρηθεί στόχος του νατοϊκού σεναρίου οπλικό σύστημα υψηλής αντιαεροπορικής αξίας, που έχει προμηθευθεί από χώρα εκτός ΝΑΤΟ, τότε κάτι σημαντικό εξελίσσεται στη συμμαχία. Αν όμως η δημοσιοποίηση του σεναρίου δήθεν στρέφεται κατά του συμμάχου ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί συμφέροντα της δύναμης που προμήθευσε το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα τότε η ενημέρωση μάλλον βλάπτει τα κοινά αμυντικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Την υψίστη εμπιστευτικότητα των όρων ασφαλείας του σεναρίου και των πληροφοριών επιλέγουν να ξεπεράσουν Έλληνες επαΐοντες των αμυντικών θεμάτων τη στιγμή που κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει εσωτερική ανυπακοή στην ορκωμοσία νεαρών αξιωματικών «στρατιωτών του Κεμάλ», του οποίου το πορτραίτο ακόμη κοσμεί τις αίθουσες του Υπουργικού Συμβουλίου, του Λευκού Παλατιού και κάθε άλλης δημόσιας υπηρεσίας του Τουρκικού κράτους.

Το ΝΑΤΟ γνωρίζει πολύ καλά την αποδυνάμωση της Νοτιοανατολικής του πτέρυγας εξ αιτίας εσωτερικών και διεθνών επιλογών της Άγκυρας. Παρ όλες τις δυσκολίες πραγματοποιεί πολύ μεγάλη άσκηση στην ελληνική επικράτεια, ώστε υπηρετώντας τους όρους σύστασης και ύπαρξής του να ενισχύσει την αμυντικά εξασθενημένη πτέρυγα του με στρατιωτική συνεργασία των δυνάμεων όλων των χωρών που συμμετέχουν στην επιχειρησιακή αναβάθμιση και αυστηρή αξιολόγηση των συνολικών δυνατοτήτων και γεωστρατηγικών προοπτικών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Στη συνολική προσπάθεια των συμμάχων αναμένεται να ανταποκριθεί με αυξημένη υπευθυνότητα η φιλοξενούσα χώρα. Όσο αθώες και αν φαίνονται στον αναγνώστη οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες για την επικείμενη μεγάλη άσκηση, τόσο ενοχλητικές αποδεικνύονται για τη συμμαχία.

Σε όλη την επαγγελματική μου διαδρομή, κυρίως την εποχή που ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου χρειάσθηκε να χειρισθώ τη σημαντική πτυχή της ενημέρωσης, δε σταμάτησα να απορώ για τον τρόπο και την ταχύτητα που κινείται η ανοιχτή άλλα και διαβαθμισμένη πληροφορία στη χώρα μας. Ανδρώθηκα σε αεροπορικές πολεμικές μονάδες, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, υπηρέτησα σε γραφεία υψηλής νατοϊκής διαβάθμισης στη θητεία μου και βρέθηκα σε θέσεις διαχείρισης άκρως απόρρητων πληροφοριών στη διπλωματική μου διαδρομή.

Δε θεωρώ με όλη την εμπειρία και την επαγγελματική εξειδίκευση ότι προσφέρονται υπηρεσίες στην αμυντική πολιτική τα χώρας μας, του ΝΑΤΟ, αλλά και κάθε κράτους μέλους χωριστά όταν δημοσιοποιούνται νούμερα αεροσκαφών και αριθμός στρατιωτικού προσωπικού που θα απασχοληθεί με την άσκηση, ιδιαίτερα όμως οι αναφορές στις επιχειρήσεις των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων και από ποιες μονάδες διασποράς της άσκησης θα επιχειρούν τα Ελληνικά αεροσκάφη.


Ως κατακλείδα, για την οικονομία της συζήτησης που αναφέρεται στην Ευρωατλαντική γεωστρατηγική, υιοθετώ τη δήλωση (Παραπολιτικά, 11.09.2024) του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη που επισήμανε στους δύο έγκριτους συνομιλητές του «… να σας πω ότι εάν ανάγουμε σε θρίλερ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά».

*Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβυς ε.τ

Πηγή: liberal.gr