Άρνηση στην Αίγυπτο σε Eurofighter Typhoon και F-15, οι λόγοι



Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και μαχητικά αεροσκάφη F-15.

 Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, το Κάιρο δεν θα λάβει το «πλήρες πακέτο» που σε αυτό περιλαμβάνονται κατευθυνόμενοι πυραύλοι αέρος-αέρος, συγκεκριμένα οι πυραύλοι Meteor και AIM-120 AMRAAM.

Αυτό δικαιολογείται με το πρόσχημα της διατήρησης της στρατιωτικής και ποιοτικής υπεροχής του Ισραήλ.

Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, η Αίγυπτος και η Ιταλία έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά διαφόρων τύπων όπλων, συμπεριλαμβανομένων έως και 24 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon αναπτύσσονται από μια κοινοπραξία εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, η Αίγυπτος φέρεται να είναι στα πρόθυρα της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-15 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπληρώνοντας έτσι τη φιλοδοξία της 40 ετών να κατέχει το αεροσκάφος.

Τα Eurofighter Typhoon και F-15 ενδέχεται να ενταχθούν στο ποικίλο οπλοστάσιο της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία διαθέτει ήδη 54 μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» της γαλλικής εταιρείας Dassault Aviation, και διάφορα άλλα μαχητικά αεροσκάφη.

Παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να αποκτήσει μαχητικά Eurofighter Typhoon, αυτή η συμφωνία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, καθώς το Κάιρο δεν αναμένεται να αποκτήσει το «πακέτο πλήρους όπλων».

Δεν παρέχουν το «πλήρες πακέτο» λόγω του Ισραήλ

Παρόμοια με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, η Αίγυπτος αναμένεται να έχει την ίδια μοίρα εάν επιλέξει να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Εάν η Αίγυπτος επιλέξει το Eurofighter Typhoon, είναι απίθανο να είναι εξοπλισμένο με το «πλήρες πακέτο» της, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος εκτός οπτικού βεληνεκούς, όπως το Meteor και άλλα στρατηγικά όπλα.

Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.

Αν και το Ισραήλ μπορεί να μην αντιταχθεί στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Αίγυπτο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε πώληση κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος «Meteor» στην Αίγυπτο.

Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη όταν η Αίγυπτος αγόρασε μαχητικά αεροσκάφη Rafale, καθώς το Ισραήλ αντιτάχθηκε σε οποιεσδήποτε γαλλικές προσπάθειες να εξοπλίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη που πωλήθηκαν στο Κάιρο με κατευθυνόμενους πυραύλους Meteor.

Μέχρι στιγμής, τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν χωρίς πυραύλους Meteor λόγω αντιρρήσεων από το Ισραήλ, το οποίο έχει στόχο να διατηρήσει τη στρατιωτική του υπεροχή έναντι του Καΐρου.


Οι αναφορές αναφέρουν ότι το Κάιρο συνεχίζει να πιέζει τη Γαλλία να την προμηθεύσει με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor.

Το Ισραήλ λέγεται ότι ανησυχεί για την τύχη των μαχητικών του αεροσκαφών, ειδικά των F-16 και F-15, εάν αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor εισέλθουν σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2022, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Frank McKenzie, ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Αίγυπτο με μαχητικά αεροσκάφη F-15 .

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να τερματίσουν την 40χρονη αναμονή του Καΐρου για μαχητικά αεροσκάφη F-15, οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να συμφωνήσει στην παράδοση του πλήρους πακέτου για αυτά τα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM.

Ως συνήθως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν την αντίθεση του Ισραήλ και την ανάγκη διατήρησης της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ έναντι της γειτονικής του χώρας ως λόγους για την απροθυμία τους να πουλήσουν πυραύλους AIM-120 AMRAAM στην Αίγυπτο.

Arab Defense
ΠΗΓΗ