Ο τερματικός LNG Αλεξανδρούπολης συνδέεται με τη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ελλάδας



Η ICGB δοκίμασε επιτυχώς το σημείο διασύνδεσης της Κομοτηνής με πραγματικούς όγκους φυσικού αερίου πριν από τη θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ο φορέας διασύνδεσης ICGB (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Η ICGB υπέγραψε συμφωνία διασύνδεσης με τον ελληνικό εθνικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στο σημείο διασύνδεσης (IP) που βρίσκεται στην Κομοτηνή, Ελλάδα.

Η συμφωνία είναι σε συγχρονισμό με όλες τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις και περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σύνολο όρων και διαδικασιών που θα διέπουν όλες τις λειτουργίες στο σημείο αυτό.

Οι δύο φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς δεσμεύονται να διασφαλίζουν συνεχή, ασφαλή και αποτελεσματική διαλειτουργικότητα στην εμπορική λειτουργία στο νέο σημείο σύνδεσης.

Στη μηνιαία δημοπρασία δωρεάν χωρητικότητας για τον μήνα Οκτώβριο, η ICGB προσέφερε στους ενδιαφερόμενους πλειοδότες δυναμικότητα 48.044.459 kwh/ημέρα για το σημείο Κομοτηνής.

«Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός IGB μπορεί να φιλοξενήσει τη μεταφορά όγκων φυσικού αερίου που θα διατεθούν στην αγορά μετά την εμπορική κυκλοφορία του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης.

Οι δύο υποδομές βρίσκονται σε μεγάλη συνέργεια και αναμένουμε ότι η θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG θα επηρεάσει θετικά το ενδιαφέρον της αγοράς για την υπάρχουσα και προγραμματισμένη χωρητικότητα της διασύνδεσης», δήλωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ICGB Teodora Georgieva και George Satlas. Η σύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία με πραγματικούς όγκους φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB είναι ήδη συνδεδεμένος με τον Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP) και με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz.

Η νέα συμφωνία διασύνδεσης θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη με πλεονάζουσα χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό LNG να μεταφέρουν αέριο κατά μήκος του IGB, δημιουργώντας έτσι μια νέα, αξιόπιστη οδό παροχής φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Η ICGB σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία την IP Κομοτηνής DESFA/ICGB από την 1η Οκτωβρίου 2024, η οποία υπόκειται επίσης στις σχετικές επιβεβαιώσεις από τους συνδεδεμένους φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς αερίου.

Η τρέχουσα χωρητικότητα της διασύνδεσης είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με δυνατότητα να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ο ανεξάρτητος φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου ICGB έχει ήδη δεσμευτεί να επεκτείνει τη χωρητικότητα ως στρατηγικό βήμα προς την εξασφάλιση πρόσβασης σε προμήθειες φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές. Είναι επίσης ένα βασικό έργο στο πλαίσιο του κάθετου διαδρόμου αερίου, που ενώνει φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

BGNES