Στην «Ατζέντα 2030» και τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται για τους εφέδρους αναφέρθηκε σε ομιλία του την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας από το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου όπου παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Επώνυμος Ήρωας ‘24» αναφέρθηκε στον τρόπο κλήσης των εφέδρων, αποκαλύπτοντας ότι αυτός θα αλλάξει στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Τον υπουργό συνόδευσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης. Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την μετεκπαίδευση των εφέδρων στο πλαίσιο της άσκησης, οι δραστηριότητες της οποίας ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 8 Νοεμβρίου 2024. Ακολούθως έγινε παρουσίαση των αντικειμενικών σκοπών της και η εκτέλεσή της από τα εμπλεκόμενα στρατιωτικά τμήματα.
Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ. Είχα πολλά χρόνια στη ζωή μου να βρεθώ σε αυτό το πεδίο βολής. Έχω έρθει εδώ ως Δόκιμος Αξιωματικός, τρέχοντας πίσω από ένα άρμα, νομίζω M-48, είχε και χιόνι τότε. Οι ασκήσεις των Εφέδρων είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Αναδεικνύουν τις δυνατότητες του θεσμού της Εφεδρείας, στις οποίες πιστεύω απολύτως. Είπα και προηγουμένως ότι η ιστορική παράδοση του Ελληνισμού, επί 2.500-3.000 χρόνια, είναι απολύτως συνυφασμένη με τον πολίτη-οπλίτη. Την Πατρίδα, την Πόλη τότε, τη χώρα σήμερα, την υπερασπίζει ο ένοπλος πολίτης. Υπάρχει ένας λαμπρός κορμός επαγγελματικών στελεχών, αλλά οι μύες είναι οι πολίτες που κρατούν όπλο για να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους. Και αυτό είναι μεγάλη τιμή, αλλά και ένα τεράστιο καθήκον, ένα συνταγματικό καθήκον των Ελλήνων.
Ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Πρέπει να εξελιχθούμε για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε αυτά που έχουμε: την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Προχωράμε, λοιπόν, με μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Την έχουμε ονομάσει «Ατζέντα 2030». Σε αυτό το πλαίσιο, η Εφεδρεία έχει σημαίνοντα ρόλο. Η Εφεδρεία θα μεταρρυθμιστεί κι αυτή. Και αποδείξατε σήμερα, αυτές τις τελευταίες έξι ημέρες - και σήμερα μπροστά σε κοινό - ότι η Εφεδρεία μπορεί λαμπρά να επιτελέσει τον ρόλο της. Από το πιο απλό, τον τρόπο με τον οποίο καλείστε. Είναι ανεξήγητο γιατί στον 21ο αιώνα πρέπει η πρόσκληση να έρχεται με ένα έγγραφο που σας επιδίδει αστυνομικός. Εσείς είστε εδώ γιατί η Πατρίδα σας κάλεσε, αλλά και εσείς το θέλετε. Η πρόσκλησή σας από εδώ και πέρα θα γίνεται ηλεκτρονικά. Έχουμε όλοι κινητά τηλέφωνα, όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με το ίντερνετ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ηλεκτρονική διεύθυνση.
Επίσης, οι προσκλήσεις θα γίνονται πολύ πιο τακτικά. Άκουσα ότι μερικοί από εσάς έχετε να κληθείτε 17 ολόκληρα χρόνια. Ακόμα χειρότερα, 24 χρόνια, είπε ο συνάδελφος. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια πολύ ισχυρή Εφεδρεία σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε ανάγκη όποιου δεν θέλει να βοηθήσει την Πατρίδα. Υπάρχουν αρκετοί που την αγαπούν και θέλουν. Και αυτοί είναι όχι απλώς οι περισσότεροι, είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Αλλά θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί τα συστήματα αλλάζουν, οι δυνατότητες μας μεγεθύνονται, αλλά μεγεθύνονται και οι απειλές. Πρέπει να εκπαιδευτείτε στη χρήση drones. Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε συστήματα αντι-drone. Την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ, θα πετάνε drones πάνω από τα κεφάλια σας.
Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα, ακριβώς για τον λόγο που σας είπα. Για να υπερασπίσουμε την Πατρίδα μας, τη δυνατότητα μας να υπάρχουμε στο πλαίσιο που εμείς πιστεύουμε. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας. Σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς γι’ αυτό που κάνετε αυτές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κυρίως για το παράδειγμα που δίνετε σε όσους έχουν κι αυτοί τη διάθεση, τη θέληση, τη βούληση να υπηρετήσουν διαχρονικά την Πατρίδα».
lifo.gr